Italianen koken natuurlijk niet graag uit een potje. Als ze geen tijd hebben om de pan met ‘ragu’ uren lang op het vuur te laten pruttelen, dan gaan ze naar la Mamma, die nog wel de hele dag in de keuken kan staan. Voor een aantal zaken wordt een uitzondering gemaakt. Zo zie je vrijwel geen enkele Italiaan zelf de pesto maken of zelf tomaatjes drogen in de zon. Tomaten uit eigen tuin worden wel tot passata gedraaid, waar het hele jaar van gegeten kan worden, maar zelf zongedroogde tomaatjes of tomatenpuree maken wordt wel heel tijdrovend. Dat koopt men dan net zo lief kant en klaar, bijvoorbeeld van populaire merk Sacla.

Gelukkig zijn de zongedroogde tomaten van deze fabriek dan ook echt zongedroogd. Op kilometerlange tafels liggen gehalveerde en gezouten tomaten heerlijk in het zonnetje te drogen, om vervolgens met water en witte wijn gespoeld te worden en onder een lekker laagje olijfolie in de pot te verdwijnen. 12 kilo tomaten zijn er nodig voor 1 kilo zongedroogde tomaten. En eerlijk is eerlijk, dat soort hoeveelheden kan vrijwel geen enkel moestuintje aan.