De Grechetto is de belangrijkste witte druif van Umbrië. Deze druif wordt vaak gezien als een versie van de populaire Greco di Tufo uit Campania, maar recent DNA ondergezoek heeft uitgewezen dat de Grechetto een autochtoon Umbrees druivenras is, welke zelfs zeer weinig overeenkomsten heeft met oude Griekse rassen. De naam Grechetto is waarschijnlijk in de Middeleeuwen aan deze wijn gegeven, omdat de geur deed denken aan een Griekse wijn. De Grechetto druif wordt niet alleen puur gebruikt, maar ook veel versneden in twee andere bekende wijnen uit Umbrië: de Vin Santo en de Orvieto Classico.

De Grechetto Castello Di Magione 2005 wordt geproduceerd vlakbij Perugia aan het bekende Lago di Trasimeno. Het kasteel is de zomerresidentie van de Grootmeester van de Cavalieri di Malta. Deze Orde van de Ridders van Malta is in 1080 in Jeruzalem gesticht om de zieke pelgrims te verzorgen. Het kasteel is dan ook van oorsprong een ziekenhuis voor Pelgrims op weg naar het Heilige Land. Tegenwoordig is de orde nog altijd een religieuze en charitatieve instelling met veel grondbezit in Italië. De hoogaangeschreven orde staat onder bescherming van de paus.

Het Castello Di Magione maakt nog altijd wijn om de tradities van het landgoed voort te laten leven en uit liefde voor de heerlijke lokale wijnen. Natuurlijk is de wijn ook een statussymbool voor de Ridders. Staatshoofden van over de hele wereld krijgen de wijnen cadeau, dus aan kwaliteitsbewaking wordt hard gewerkt. Zo wordt alleen de de eerste persing (mosto fiore) gebruikt. De tweede persing wordt verwerkt in een agrarische coöperatie verderop. Ook wordt de productiehoeveelheid per hectare en per plant zeer laag gehouden, worden de druiven handmatig uitgeselecteerd en wordt de Grechetto tijdens de fermentatie op een constante temperatuur van 16C gehouden. Dit zodat de vluchtige fruitgeuren niet vervliegen maar bewaard blijven in de wijn.

Alle wijnen van dit bijzondere wijnkasteel krijgen dan ook zeer goede beoordelingen en zo mocht ook deze Grechetto twee glaasjes ontvangen van de Gambero Rosso. Een zeer goede wijn met zo veel historie, dat we er nog veel over kunnen schrijven, maar het beste kan je hem gaan proeven!