Druiven plukken in ItalieAls je een keer meehelpt met de wijnoogst, zie je duidelijk dat ook wijnbouw gewoon landbouw is. Aardappels krabben, asperges steken of druiven plukken: ook in het romantische Italie krijg je er gewoon vieze handen van.

Druiven die dienen voor huiswijn in de letterlijke zin van het woord, precies genoeg om het hele jaar met het gezin van te drinken, worden vaak rijkelijk bespoten. Trots vertelt de maker dan bij het proeven dat de wijn zo een lekkere stoere zwavel smaak heeft. “Ah, molto speciale” zeg ik dan maar met een zuur gezicht. Bij het persen gaat trouwens wel meer mee. Alles wat in de weg vliegt, gaat gewoon in de pers, zo worden zwermen wespen, torren, spinnen en andere beestjes mede tot most geperst. Vegetariers let dus op!

Tijdens de lunch drinken Italianen wijn als water. Daarom krijg je in Italie meestal maar 1 glas bij het eten. Men drinkt water en wijn om en om of door elkaar uit hetzelfde glas. In de zomer is dit eigenlijk ook een heerlijk oplossing: lekker verfrissend en dorstlessend en toch de heerlijke smaak van de wijn.