Voor echte levensgenieters die van afwisseling tussen natuur en cultuur houden en zich tegoed willen doen aan heerlijk eten, is het Italiaanse eiland Sardinië een walhalla. Het herbergt prachtige historische steden, charmante dorpjes en adembenemende natuurgebieden. Hierdoor leent Sardinië zich perfect voor een wandelvakantie, ondanks dat het nog een tamelijk onbekende wandelbestemming is. Ben jij die sportieve avonturier? Bekijk dan snel de volgende bestemmingen tijdens het wandelen in Italië, Sardinië, en wie weet wandel je binnenkort zelf op dit magische eiland!

1. Golfo di Orosei

Het Nationale Park Golfo di Orosei is het grootste NP van Sardinië. Hier wordt je omringt door de ruige bergen van de Gennargentu, dramatische kliffen, en baaien die worden gevoed met azuurblauw water. In het adembenemende achterland en langs de verbluffende kustlijn van Golfo di Orosei kun je als de beste wandelen, en je vindt hier dan ook vele wandelroutes die je meevoeren langs de meest prachtige paden. Het park herbergt de hoogste top van Sardinië, én de Supramone (een enorm kalksteen- en dolomiethoogland ). Mis sowieso de kloof van Su Gorropu niet, de diepste kloof van Italië!

2. La Maddalena en Caprera

Aan de Oostkust van het eiland ligt de schitterende Costa Smeralda; het bekendste en meest populaire stukje kust van Sardinië. Hier kom je adembenemende turquoise baaien tegen, en kun je de boot nemen naar twee andere eilanden; la Maddalena en Caprera. Vooral die laatste is een waar wandelparadijs. Caprera is onbewoond, en dus zul je niet snel afgeleid worden. Puur genieten van de natuur en het gezelschap met wie je bent! Ook op La Maddalena vind je tal van prachtige wandelroutes langs de ruige kust en het rotsachtige vasteland. Let wel op; de wind kan hier heel pittig zijn!

3. Capo Testa

Dit gebied hoort ook nog bij de Maddalena Archipel, maar is de moeite waard om apart te benoemen. Wie van spectaculaire rotsformaties houdt, hoeft niet verder te zoeken! Capo Testa is niet heel groot, en je zult er dus niet snel verdwalen. Start je wandeling bij de vuurtoren op de landtong en loop door een adembenemende omgeving langs verschillende rotsformaties, ruige baaien en de azuurblauwe Middellandse Zee. Onderweg kunt je af en toe even stoppen om te zwemmen of picknicken, en het iets verderop gelegen eiland Corsica aanschouwen.

4. Sinis

Dit Sardijnse schiereiland is zeer charmant en herbergt een grote variatie aan prachtige landschappen. Op Sinis vindt je mooie wandelroutes langs het bergmassief van Montiferru, en loopt je tussen groene bergen en rotsformaties. Het achterland van Sinis is bedekt met groene weiden, uitgestrekte velden en wijngaarden. Ook zul je vijvers passeren waar flamingo’s pootjebaden in het voorjaar, kalkstenen kliffen prachtige stranden. Verder zijn er op Sinis een aantal belangrijke historische en archeologische vindplaatsen zoals Romeinse zuilen. Kortom; de perfecte plek voor een aantal adembenemende wandelingen!

5. Cannoneris

Het prachtige woud van Cannoneris ligt in het Noordwesten van Sardinië, en bestaat uit kilometers lange bossen bezaaid met steeneiken, mediterrane struikgewassen en naaldbomen. Het is een van de grootste eikenbossen van Europa, en de schaduw die het biedt is meer dan welkom tijdens de warme zomermaanden!

Je kunt in Cannoneris perfect wandelen langs smalle paden die je diep het bos in zullen brengen, onderweg af en toe een kudde herten of schapen tegenkomend. Eenmaal aangekomen bij Punta Calamixi kun je genieten van een adembenemend uitzicht!

Genoeg geweldige plekken dus om te wandelen in Sardinië. Op andere bestemmingen in Italië liggen prachtige wandelroutes echter ook voor het oprapen. Wat dacht je bijvoorbeeld van een wandelvakantie naar Toscane? De optie zijn eindeloos!