Een groente die ik pas echt ontdekt heb in Italie is venkel. Ookal liggen in Italie en Nederland vrijwel dezelfde groenten in de winkels. Er is toch een duidelijk verschil in voorkeuren. Heel vaak heb ik hier gezocht naar prei en broccoli, maar helaas is dat maar korte tijd verkrijgbaar. Avocado’s kan je hier helemaal vergeten.

Wat hier wel het hele jaar in grote hoeveelheden te krijgen is, is venkel. We hebben er even aan moeten wennen, maar als je de venkel een kans geeft is het heerlijk op vele manieren. Venkel heeft nu naast uien en wortelen een vast plekje in de groentemand gekregen. Een favoriet gerecht is venkelrisotto, maar het allerlekkerste is ons zelfbedachte venkelcarpacchio. Hiervoor gewoon de venkel dun snijden en rauw met olijfolie, peper en zout opsmikkelen als borrelhapje.

Wellicht nog onbekender voor ons was wilde venkel. Een onkruid uit de berm, dat als kruid wordt gebruikt in vleesgerechten, zoals Porchetta (geroosterd varken) uit Umbrie en Coniglio in Porchetta uit Le Marche. Venkel zou de vleessmaak versterken. Als je tijdens een wandeling in Italie opeens de heerlijke geur van venkel ruikt, dan heb je waarschijnlijk op zo een wilde venkelplant getrapt.

De Italiaanse naam Finocchio, wordt minstens zo vaak gebruikt als de groente. Finocchio is hier namelijk een bijnaam voor homofielen, vraag me niet waarom. Met Pinocchio heeft venkel trouwens niets te maken!