Nu ik sinds kort bij Toetjescafe TOET in Groningen werk, heb ik het weer vaak over Italiaanse toetjes. Tiramisu is natuurlijk het bekendste en niet te overtreffen Italiaanse toetje. Verder kunnen de Italianen toch vaak wat karig zijn na het diner. Geen miraculeuze Franse romige explosies, maar gewoon fruit of droog gebak.
Ze zijn echt een ster in eenvoud, zoals bijvoorbeeld te proeven is in de bekende combinatie van Cantucci met Vin Santo. Een perfect samenspel van droge amandelkoekjes met een zoete, haast stroperige dessertwijn, waar de Cantucci in gedoopt worden.
Nog een makkelijk maar lekker Italiaans toetje is de ‘Affogato’, oftewel ‘verdronken ijs’. Hierbij wordt een bolletje ijs verdronken in een kopje espresso. Vanille-, stracciatella- en chocolade-ijs is hiervoor heel geschikt. Eventueel kan er ook nog een scheutje drank aan de koffie worden toegevoegd. Echt snel, heerlijk en feestelijk!