De Verdicchio is een autochtoon ras dat alleen in een klein deel van de Italiaanse regio ‘Le Marche’ wordt verbouwd. Door de eeuwen heen is er meer malen geprobeerd deze druivensoort ook elders te verbouwen, maak het kwetsbare ras bleek erg honkvast. Rond de stad Jesi en Matellica zijn twee kleine gebieden waar de omstandigheden perfect zijn qua grondsoort, helling en klimaat. De continue frisse wind zorgt hier dat de druiven vrijwel altijd droog blijven, waardoor schimmels minder kans hebben de volle trossen aan te tasten. Deze kwetsbaarheid van de Verdicchio, maakt het meteen een bijzondere wijn die maar in kleine hoeveelheden verbouwd wordt.

Verdicchio heeft een fris bloemige maar ook kruidige geur waarin vaak bittere amandelen, groene appel en honing te herkennen zijn. Een goede Verdicchio wordt ook wel vergeleken met een Grand Cru Chablis. Ook is de druif heel veelzijdig en kan langdurige rijpen. Je kan dus ook zeer verschillende Verdicchio wijnen tegenkomen. Van mousserende wijnen, late geoogste wijnen en houtgelagerde wijnen tot dessertwijnen en grappa’s. De wijn is dan ook op veel verschillende momenten te drinken. Maar de Verdicchio wordt voornamelijk geroemd als de perfecte match voor vis en schaal- en schelpdieren.