Twee nieuwe boeken over ‘dé Italiaan’. In ‘Italiaanse zaken’ geeft correspondent Maarten Veeger tips voor zakelijk succes volgens Italiaans recept. Mieke van Delden geeft met haar ‘Bella figura’ een bijzondere kijk op de fascinerende levensstijl van de Italiaan. Twee mooie tips voor vaderdag!

Maarten Veeger – Italiaanse zakenitaliaanse zaken
Wat doe je als een Italiaan heel hard tegen je gaat praten? Moet ik in Italië pronken met het trackrecord van mijn bedrijf om een opdracht binnen te slepen? Zal ik een zijden das van ons bedrijf als geschenk meenemen? Het zijn enkele vragen die in Italiaanse zaken aan bod komen. In een reeks gesprekken met Nederlandse ondernemers in Italië, en met Italianen in Nederland en Italië zelf, ontdekt correspondent Maarten Veeger hoe je in dit prachtige maar complexe land het best zaken kunt doen.

Tijdens die gesprekken werden mooie maar soms ook bizarre adviezen gegeven. Ben bijvoorbeeld nooit recht voor zijn raap, want dat werkt tegen je. Praat tijdens lunch of diner niet over zaken en Berlusconi, maar over prosciutto, kunst en voetbal. Nederlandse vrouwen kleden zich te extreem voor Italië en ‘misschien wel’ betekent in het Italiaans ‘zeker niet’. Kortom, het is niet eenvoudig om zaken te doen in Italië. Dit boek zal je daarbij helpen en geeft door de vele praktijkvoorbeelden een bijzondere kijk achter de schermen van Italië.

Maarten Veeger, Italiaanse zaken, DSV Media, € 17,50. Bestel bij Il Sogno.

bella figuraMieke van Delden – Bella figura
Mieke van Delden reist met haar man al meer dan tien jaar door Italië. Hun thuisbasis is Toscane, waar ze caravans verhuren op een camping. De inhoud van dit boek is een warme, humorvolle knipoog naar Dé Italiaan die ze in hun hart hebben gesloten.

Zelf beschrijft Mieke van Delden de inhoud van het boek als volgt:
* Wij reizen nu meer dan tien jaar door Italië, in alle jaargetijden. Een deel van het boek bestaat uit reisverhalen.
* Geïnfecteerd door de gewoontes van de Italiaan ontkomen ook wij niet aan verhalen en recepten over eten.
* Door de vele vragen van onze Sicilië-gasten over de maffia ben ik gaan lezen om meer te weten over deze organisaties en de effecten op de Italiaan en de toerist.
* Een charismatische leider als Berlusconi blijft de gemoederen bezighouden.
* Het verkeer, de natuurrampen, de beschermheiligen, enkele onderwerpen die steeds opnieuw om aandacht vragen.

Dé Italiaan is de rode draad door het boek, met zijn Bella Figura, waar je steeds weer met verbazing deelgenoot van wordt. De vele prachtige foto’s versterken deze verbazing en geven een heldere, bijzondere en levensechte kijk op het door ons zo geliefde Italië.

Mieke van Delden, Bella figura, Trivium Uitgeverij, € 19,95. Bestel bij Il Sogno.