In heel Nederland worden in rap tempo zogenaamde convivia opgericht, lokale verenigingen. Ook zijn er verschillende presidea; clubs die aanspreekpunt zijn voor een bepaald ‘beschermd’ product. Om meer over Slow Food te weten te komen of om zelf van slow food te genieten, hoef je niet perse lid te worden van een convivium. Gelukkig is Slow Food namelijk een reeks heerlijke kookboeken begonnen waarvan de eerste twee zelfs al in het Nederlands in de winkel liggen. Het eerste deel is een algemeen overzicht van de klassieke Italiaanse receptuur en heet: Recepten van Italiaanse osteria’s. Het tweede deel is gericht op visrecepten. Deel drie wordt in mei dit jaar verwacht en zal zich richten op Italiaanse groenterecepten.
Je hoeft natuurlijk ook niet perse zelf de keuken in om van Slow Food te genieten. Op de site van Slow Food Italie kun je per Italiaanse regio zien wat de bijzondere streekproducten zijn en in welke osteria’s je van dat lekkers kunt genieten. Op naar Italie dus. Al is zelf koken natuurlijk wel het echte Slow Food idee. Eigenlijk moet je zelfs persoonlijk de moestuin in, want echt Slow Food is weten wat je eet en het met liefde bereiden. Handen uit de mouwen dus!