Is San Marino nou werkelijk onafhankelijk of is dat meer een slimme publiekstrekker? Al in 1862 sloot San Marino een verdrag van vriendschap en economische samenwerking met Italie. In de jaren daarna is dit verdrag meerdere malen vernieuwd en uitgebreid. In veel grote politieke beslissingen wordt het voorbeeld van Italie gevolgd. Sinds ze lid zijn van de EU zijn ze nog minder vrij in hun politieke keuzes.

San Marino staat eens per jaar in het middelpunt van de internationale belangstelling door de Grand Prix van San Marino. Je zou denken dat San Marino veel te klein is voor zo een evenement. Dat klopt! De Grand Prix wordt 100 kilometer verderop in Imola gereden. De coureurs rijden hier een afstand die gelijk is aan 8 keer heel San Marino rond. Dit jaar is de Grand Prix van San Marino op 26 april en hier kan je al voor 300 Euro bij aanwezig zijn.

Maar ook de schitterende ligging en het schitterende uitzicht over de Adriatische Zee zijn goede redenen om San Marino eens te bezoeken als je toch in Italie bent. Het is aan te raden dit buiten het drukke zomerseizoen te doen, aangezien het dan te druk en te warm kan zijn om echt te kunnen genieten. Als je het historische centrum van San Marino bezoekt, wandel dan ook naar de drie torens op de drie bergtoppen bovenin de stad en daarna verder door het natuurparkje aan de voet van deze toppen. Dit is het mooiste en rustigste stukje San Marino.