Voor velen misschien net zo een grote verassing als voor mij: Republiek Italie heeft haar eigen Maxima! In een jurk van Valentino, dezelfde designer die de trouwjurk van Maxima ontwierp, is de franse Clotilde op 25 september 2003 in het huwelijk getreden met kroonprins Emanuele Filiberto.

Het huwelijk van Clotilde en Filiberto in 2003 was heel bijzonder, omdat de koninklijke familie pas sinds een jaar weer welkom was in Italie. In 1946 werd de familie uit Italie verbannen, omdat Vittorio Emanuele II Mussolini had aangesteld en tijdens de tweede wereldoorlog lange tijd de kant van het fascistische bewind bleef kiezen. Na de oorlog viel hij hierdoor onherroepelijk in ongenade. Hij probeerde het koningshuis nog te redden door het koningsschap over te dragen aan zijn populaire zoon Umberto II, maar die hield zijn titel slechts 33 dagen. Na een landelijk referendum werd het Koninkrijk Italie in 1946 verleden tijd. Nu de familie di Savoia weer in Italie welkom is, hopen ze weer door de bevolking geaccepteerd te worden. Koning en koningin zullen Filiberto en Clotilde alleen nooit worden. Ze hebben, net als de hele familie, hun rechten op de troon moeten opzeggen om Italie in te mogen. Echt populair lijken ze hier nog niet, wat blijkt al uit het feit dat ik tot voor kort nog nooit iets over ze had gehoord.

Al kreeg het stel drie maanden na het huwelijk al een dochter, in de kranten is hier meer aandacht voor de smeuige roddels van echte royals, zoals Prins Carlo van Engeland en de koninklijke familie van Monaco. Filiberto lijkt vooral bekend door zijn liefde voor Ferrari en de MilleMiglia, de bekendste autorally van Italie. Clotilde is actrice in Frankrijk en zal dus waarschijnlijk niet al te vaak in Italie verblijven.

Omstreden zullen ze hoe dan ook altijd blijven. Er zijn zowel sites pro als contra de di Savoia’s te vinden en van de geschreven pers hebben eigenlijk alleen de roddelbladen aandacht voor ze. Ik denk dan ook niet dat Clotilde ooit zo populair zal worden als Maxima…