Een bekend en zeer belangrijk culinair en sociaal ritueel is natuurlijk ‘la prima collazione’ (het ontbijtje), in het café met een cappuccino en een croissant met een jam-, nutella of roomvulling. Een ander zoet eetmoment is het zondagse taartje. Na de kerk of het zondagse uitslapen gaat iedereen naar de sjiekste pasticceria van de buurt (een banketbakkerij waar je meestal ook een caffe kan drinken) om voor de hele familie een taartje te kopen. Alle andere winkels zijn op zondag dicht en elke stad is meestal uitgestorven, maar in de pasticceria is het nummertjes trekken en bijkletsen met de hele buurt. Dus vakantiegangers: wil je op zondag de gezelligheid opzoeken, ga dan om een uur of elf naar de mooist versierde (vaak Jugendstil of Art Deco) pasticceria van het dorp en kijk je ogen uit naar de mooiste taartjes en de sjiekste dames in zondagse kleding.

De zondag is niet alleen de dag van kerk en taartjes, maar ook de dag van de traditionele lunch met de hele familie. Oma’s en opa’s worden mee uitgenomen voor antipasti (vaak een selectie van vleeswaren), primi (een lekkere pasta), een secondo (meestal een goed stuk vlees of vis) en tiramisu (toch echt het meest gegeten nagerecht in Italie).

Net zoals in het dagelijks leven is eten, zoals in elke cultuur, ook het middelpunt van ieder nationaal, religieus of familiefeest. Een festiviteit vrijwel uniek voor Italie is het dorpsfeest, ook volledig in het teken van eten. Vanaf ongeveer Pasen tot diep in de herfst worden in alle dorpen en steden van Italie feesten gegeven ter ere van een lokaal gerecht of spijs. Uiteraard zijn er feesten ter ere van delicatessen als truffels en funghi porcini (eekhoorntjesbrood), maar ook voor elke wijn of druif, voor appels, spek, honing, tomaten, kaas, etc. wordt een feest georganiseerd. Eigenlijk hebben de Italianen gewoon een goede reden nodig voor een gezellig feest, waar iedereen danst op live volksmuziek, aan grote tafels eet en drinkt en weer eens met iedereen bij kan kletsen.

Een kok heeft in Italie een heilig beroep, eten is het favoriete gespreksonderwerp (zoiets als in Nederland het weer), lokale producten en productiewijzen worden goed beschermd en in ere gehouden en er is een instituut opgericht voor Slow Food . Eten is een heel belangrijk onderdeel van Italie en haar cultuur en is dus ook een belangrijk onderdeel van dit magazine. Er zal hier nog veel worden gepraat over de Italiaanse keuken en lekker eten, zoals elke Italiaan dat ook graag doet!