De autoslaaptrein vanuit Den Bosch naar Bologna is een hele goede optie voor iedereen die zijn eigen auto toch wel graag mee wil hebben of op zijn eigen motor of fiets door Italie willen toeren. In de zomerperiode vertrekt deze trein elke vrijdagavond uit Den Bosch en brengt je zaterdagochtend uitgerust in Bologna. De kosten van de trein zijn iets hoger dan de kosten van benzine en een overnachting die je normaal kwijt zou zijn, maar je hoeft dan ook niet zelf te rijden. Kijk op www.autoslaaptrein.nl voor meer informatie.

De treinreiswinkel in Leiden heeft ook veel informatie over het reizen met de trein naar Italie. Je reist meestal via Zurich of Munchen en je kan kiezen tussen overdag reizen of ’s nachts met de CityNightLine. Reizen met de trein wordt vaak goedkoper als je met meerderen reist. Als je alleen reist, is een vlucht dus waarschijnlijk toch de beste oplossing.

De trein in ItalieMet de trein in Italie zelf reizen is heel leuk en zeer betaalbaar. Je leert weer iets van de taal (binario, treno, andata, ritorno), je zit midden tussen de Italianen en kan ze dus eens even aanspreken (als zij jou niet al hebben aangesproken) en het mooie landschap glijdt aan je voorbij zonder dat je op de weg hoeft te letten. Italie heeft ook een aantal zeer bijzondere treintrajecten, zoals langs de Cinque Terre in Ligurie of rond de Etna op Sicilie. Ook de beroemde Orient Express heeft een schitterende route in Italie…