Schapenkaas uit ItaliePecorino is een van de bekendste kazen van Italie. Dat het een schapenkaas is, blijkt duidelijk uit de naam, aangezien het Italiaanse woord voor schaap ‘pecora’ is. Schapenkaas is nog steeds iets minder gangbaar dan koemelkse kazen en geitenkaas. Toch heeft ook bijvoorbeeld Frankrijk een hele bekende schapenkaas, de Roquefort. Schapenkaas is heel gezond omdat het een hogere concentratie vitamine A, B en C heeft. Ook is het een geschikt alternatief voor mensen met een koemelkallergie.

Elke streek heeft zijn eigen recept voor de Pecorino. Bekende soorten zijn de Pecorino Romano, een harde kaas die vroeger een goedkoper alternatief voor parmezaan was. Tegenwoordig zijn deze twee kazen ongeveer even duur. In Le Marche eten ze de Pecorino wat jonger en romiger. Soms wordt de korst bewerkt met natuurlijke smaak- en kleurstoffen (zoals peperoncino of paprika) waardoor je bijzondere smaken krijgt. Misschien wel de meest bijzondere Pecorino wordt enkele maanden gerijpt in een tufsteengroeve in een wikkel van notenbladeren. Deze kaas heeft een hele sterke smaak en is een echte specialiteit van het stadje Talamello.

Pecorino wordt niet alleen gegeten. De grotere ronde kazen werden vroeger vaak gebruikt bij volksspelen en nu nog worden er soms feesten gegeven in Le Marche waar deze traditie wordt behouden. Zonde van die lekkere kaas!