Panettone is al eeuwen het traditionele kerstgebak van Milaan, een rond brood met sukade en rozijnen. Het heeft een boterachtige smaak en een lichte structuur. Het woord panettone komt uit het Milanese dialect dat graag verklein- en vergrootwoorden gebruikt. Letterlijk betekent panettone dus ‘groot brood’. Het recept dat tegenwoordig nog steeds wordt gebruikt stamt al uit de 15e eeuw toen Hertog Ludovico il Moro de scepter in Milaan zwaaide. Al snel veroverde het heel Lombardije en tegenwoordig is de panettone in heel Italië met kerst niet meer weg te denken. De panettone wordt bijna nooit thuis gemaakt, aangezien het rijzen erg bewerkelijk en tijdrovend is. Men geeft er elkaar tijdens de kerstdagen allemaal een cadeau, zodat je voldoende keus hebt om het aan je familie te serveren. Lekker bij het ontbijt, in de namiddag met een glas spumante of als afsluiting van je kerstdiner! En heb je er een aantal over, bewaar die dan tot 3 februari, de dag van San Biagio, de heilige die ervoor zorgt dat je de rest van het jaar tegen keelpijn beschermd bent. Waar Milaan de panettone heeft, kent Verona zo haar eigen kerstgebak, de pandoro. Het is gemaakt van bloem, eieren, boter en gist en wordt gebakken in een stervormige bakvorm en bestrooid met vanille- of poedersuiker. De pandoro vindt zijn oorsprong op het hoogtepunt van de republiek Venetië. Het Pan d’Oro werd in die tijd bij de welgestelde patriciërsfamilies aan het einde van de maaltijd geserveerd.

Il Sogno – The Italian Conceptstore importeert een uitgebreid assortiment panettoni en pandori direct vanuit Italië, variërend in samenstelling, grootte en tegen de scherpste prijs. Het assortiment onderscheidt zich door de hoge kwaliteit.