Italië is en blijft een van de meest populaire Europese vakantiebestemmingen. En eerlijk is eerlijk: het is niet moeilijk om verliefd te worden op dit geweldige land met zijn prachtsteden, heerlijke eten, opgewekte mensen en mooie natuur. Over het lekkere weer nog maar niet te spreken!

Maar aan ieder voordeel zit een nadeel. En dat zijn in dit geval de hordes toeristen waar je mee te maken krijgt, wanneer je veel regio’s van Italië bezoekt. En dit kan soms nogal een aanslag zijn op de hele vakantie ervaring…

Maar niet getreurd: ook tijdens een vakantie naar Italië zijn er nog genoeg plekjes te vinden die nog niet zijn overgenomen door hongerige reizigers. Benieuwd naar welke dat onder andere zijn? Hier komen ze!

Pitigliano, Toscane

Pitigliano, Toscane

Pitigliano rijst dramatisch op uit een tufsteenrug en is aan alle kanten omgeven door een diep ravijn doorsneden door Etruskische ‘wegen’. Deze magische bestemming ligt in de Boven-Maremma van Toscane. De stad staat bekend als ‘Piccola Gerusalemme’, of ‘Klein Jeruzalem’, vernoemd naar de grote Joodse bevolking die zich hier in het midden van de 16e eeuw vestigde.

Pitigliano is rijk aan cultuur en geschiedenis. De hele stad is uitgehouwen uit vulkanisch gesteente en bezoekers kunnen talloze overblijfselen ontdekken uit de bronstijd, het neolithicum en de kopertijd. De kronkelende steegjes en geplaveide straatjes zorgen daarnaast voor een typisch Toscaans straatbeeld. Maar dan gelukkig zónder honderden andere reizigers!

Valdobbiadene, Treviso

Valdobbiadene, Treviso

De weelderige regio Treviso, de thuisbasis van Prosecco, is uitgeroepen tot UNESCO-werelderfgoed. Het neemt zijn bezoekers mee op een reis naar een handvol afgelegen dorpen en steden in het heuvelachtige landschap.

Naast heerlijk eten en drinken in de hele regio, kun je hier prachtige natuurgebieden en wijnmakerijen verkennen. Bezoek daarnaast het schilderachtige stadje Valdobbiadene, waar je   neoklassieke gebouwen en prachtige rotsstandbeelden in ‘San Pietro di Barbozza’ kunt bewonderen.

Burano, Venetië

Burano, Venetië

In plaats van door de overvolle stad Venetië te wandelen, kun je een uitstapje maken naar Burano;

Een eiland in de Venetiaanse lagune, welke bekend staat om zijn kunstenaars en kantwerkers. Winkels zijn verspreid langs de grachten van de stad, waar vrouwen alles borduren; van tafelkleden tot trouwjurken.

Het eiland is daarnaast populair vanwege de kleurrijke gebouwen. De straten zijn gevuld met felroze, blauwe, gele en paarse tinten (er is zelfs een wet die vereist dat bewoners hun huizen in gedurfde kleuren schilderen!).

Doordat Burano wordt gezien als een bestemming voor dagtochten en toeristen vóór zonsondergang weer vertrekken, is het er vooral ’s ochtends en ’s avonds super rustig. Maak een ​​boottocht, eet heerlijke zeevruchten en verken het beroemde kantmuseum.

Asolo, Veneto

Asolo, Veneto

Asolo dankt zijn naam aan zijn spectaculaire uitzichten. Het is een klein, schattig dorpje in een glooiend wijngebied met prachtige panorama’s. Asolo ligt in de regio Veneto in het noordoosten van Italië. En is in veel opzichten een stad die de tijd vergeten is.

Natuurlijk dringt de moderne wereld langzamerhand ook hier door. Maar desalniettemin heeft Asolo nog steeds een super authentieke uitstraling. Het centrum is niet, zoals vele andere bestemmingen, gebouwd voor toeristen. Zij trekken er bovendien niet zo snel naartoe omdat het geen gemakkelijke vervoersverbindingen heeft. Hierdoor heeft het zijn exclusiviteit en verleidelijke sfeer perfect weten te behouden!

Lago di Orta, Piemonte

Lago di Orta, Piemonte

Vergeet Lago di Garda, Lago di Como en Lago Maggiore. Als je aan de drukte van toeristen wilt ontsnappen en wilt proeven van het échte Italië, ga je naar het Ortameer. Dit rustige, maar prachtige meer, ligt in de zuidelijke Alpen ten westen van het Lago Maggiore.

Lago dit Orta bevindt zich in een schilderachtige omgeving, omringd door bossen en heuvels. Rondom het meer liggen verschillende mooie dorpjes. En het historische eilandje Orta San Giulio, te midden van het water, is de kers op de taart.

Verblijf in het gezellige stadje Omegna, wanneer je rust wilt maar toch ook een beetje vertier. Daarnaast zijn er genoeg mooie campings te vinden langs de oevers van het meer.

Welke van deze mooie Italiaanse bestemmingen spreekt jou het meeste aan? Ze zijn allemaal eenvoudig te bezoeken. Bovendien hoeft je je over coronamaatregelen geen zorgen meer maken als je naar Italië gaat. Je kunt er weer heerlijk onbezorgd reizen dus!