November is de maand bij uitstek voor de olijvenoogst in Italie. De hele maand kan je mensen op de ladder zien staan om de olijven stuk voor stuk heel de oliepers in te krijgen. In Le Marche is het dit jaar heel mooi weer geweest in november, daardoor heeft men de olijven vrij lang laten hangen om helemaal zwart te worden. Er wordt dan ook nog steeds geplukt. Overal wordt vol lof over de olie van dit jaar gesproken. Verse olie is altijd een reden tot heerlijke maaltijden met bijvoorbeeld warme bruschetta met de kakelverse olie en bonensoep waar op het laatst nog een goede scheut olie ingaat.

Olio Extra Vergine wordt sowieso eigenlijk maar een jaar bewaard. Italiaanse families zorgen dat ze precies genoeg olie hebben om het jaar mee rond te komen tot de volgende oogst. Wie wil er nog oude olie als er alweer verse is? Het is dan ook aan te raden eens in het keukenkastje te kijken en oude flessen olie weg te gooien of te gebruiken in de oven of de pan. Salades en finishing touches zijn echt het beste met olie van dit jaar!