Montalcino ligt in een heel mooi deel van Toscane, vlak naast Montepulciano en Pienza en tussen de mooie natuur van de Crete Senesi en de beboste Monte Amiata. Helaas ligt Montalcino voor de meeste vakantievierders net iets te zuidelijk en is er geen tijd meer voor na het bezoeken van grootheden als Florence, Lucca, Siena, San Gimignano en Arezzo. Toch is Montalcino een heel leuk stadje, bijna net zo toeristisch als bovengenoemde plaatsen, maar veel kleinschaliger en gemoedelijker. Het is dus ook een ideale vakantiebestemming in Italie voor doorgewinterde Italiegangers. 

Liefhebbers van Italiaanse wijn kunnen Montalcino sowieso niet overslaan, want de Brunello di Montalcino is misschien wel de lekkerste van de Italiaanse topwijnen. In elk geval smaakt de Brunello echt fantastisch midden in het dorp op het piazza del popolo in de schitterende ‘Fiaschetteria Italiana’ uit 1888. Deze ouderwetse naam voor wijnhuis doet het cafe eer aan, want het authentieke Liberty interieur en de elegante bediening geeft je werkelijk het gevoel in het Montalcino van vroeger tijden te zijn. De ‘Fiaschetteria Italiana’ wordt dan ook wel het ‘Florian’ van Montalcino genoemd, naar het beroemde cafe in Venetie.Misschien is hier ook wel het eerste glas Brunello aller tijden geschonken. De oprichter Ferruccio Biondi Santi was namelijk een kleinzoon van de ontwikkelaar van deze wijn die het dorp wereldberoemd zou maken. Hij was ook degene die het wijnmaken van zijn opa overnam en rond 1860 de rode wijn perfectioneerde tot echte kwaliteitswijn.

Brunello is een plaatselijke benaming voor een bepaald soort Sangiovese druif. Alle Brunello DOC moet minstens twee jaar op eikenhout gelegen hebben en vervolgens nog minimaal 4 maanden narijpen op fles. De wijn wordt pas verkocht vanaf vijf jaar na de oogst. Het is dan ook een wijn die bekend staat om zijn capaciteit lang te liggen, waardoor de smaken steeds ronder en complexer worden en de tannines minder stroef en aanwezig. Brunello is een diep robijnrode wijn met een robuuste maar evenwichtige smaak, die van oudsher bij rood vlees en wild wordt gegeten, maar ook lekker is bij stevige gerechten met paddestoelen of truffel. Ook met bepaalde kazen is de wijn goed te combineren, vooral met Toscaanse pecorino. Pas sinds 1950 is de wijn echt bekend geworden. Er wordt steeds meer van geproduceerd maar ook steeds meer voor betaald. In Montalcino en de rest van Italie kan je de Brunello overal kopen. Leuk als bijzonder souvenier voor een wijnkenner. Bij wijn hoort natuurlijk ook eten en gelukkig heeft Montalcino veel leuke restaurants te bieden. De meest knusse (met openhaard!) en beste is ‘Ristorante Re del Macchia’. Ristorante Re del Macchia, Montalcino, Via S. Saloni 21, redimacchia@prolocomontalcino.it, donderdag gesloten Fiaschetteria Italiana, Piazza del Popolo 6, Montalcino