Ons favoriete vakantieland werd begin dit jaar snoeihard geraakt door het coronavirus, wat het anders zo aantrekkelijke Italië opeens een angstige en gevaarlijke plek maakte. Hoewel alles nog niet bepaald terug naar normaal is, kunnen we wel weer met enige voorzichtigheid op vakantie naar Italië. Velen van ons Italiëliefhebbers maken die reis traditioneel per auto. Waar moet je rekening mee houden als je deze zomer op autovakantie naar Italië gaat?
Om te beginnen is goed om je bewust te zijn van de actuele regels voor wat je bij je moet hebben in de auto. In Nederland ben je niet verplicht om bepaalde veiligheidsartikelen in de auto te hebben. In Italië moet je verplicht een gevarendriehoek in de auto hebben. Voor zowel de bestuurders als de passagiers moet een veiligheidshesje aan boord zijn, die gedragen kan worden bij pech of een ongeval buiten de bebouwde kom in het geval van duisternis of slecht zicht. Deze hesjes moeten voldoen aan de EN471-norm: ze moeten fluorescerend geel, oranje of rood zijn en voorzien zijn van retro-reflecterende banen. Hoewel een ongeluk niet iets is waar je graag mee bezig bent, is het wel verstandig om voor vertrek nog eens te kijken of een betere autoverzekering afsluiten eventueel zinnig is voor het geval dat er iets gebeurt onderweg.
Een waarschijnlijke route voor een autoreis naar Italië voert je door Duitsland en dan Zwitserland of Oostenrijk, of door België, Luxemburg en Frankrijk. Ook daar gelden regels voor wat je verplicht bij je moet hebben in de auto. In Duitsland gelden er enkel verplichtingen voor auto’s met een Duits kenteken. Deze moeten een gevarendriehoek, een veiligheidshesje voor de bestuurder en een verbanddoos bij zich hebben. De ANWB adviseert echter ook Nederlandse automobilisten om zich hieraan te houden om discussie met politieagenten te voorkomen. In Zwitserland is voor iedere auto een gevarendriehoek verplicht. Deze moet binnen handbereik liggen, dus niet in de kofferbak. In Oostenrijk geldt voor alle automobilisten dat ze een gevarendriehoek bij zich moeten hebben, een veiligheidshesje dat voldoet aan de EN471-norm voor de bestuurder en een verbanddoos die stevig en vuilbestendig moet zijn. In België en Frankrijk is een gevarendriehoek en een veiligheidshesje voor de bestuurder verplicht, in Luxemburg ook veiligheidshesjes voor de passagiers.
Als je met de auto naar Italië gaat, is het goed om te weten dat personen die niet uit één huishouden komen geacht worden een afstand van minimaal één meter houden in de auto en een mondkapje moeten dragen. Per zitrij mogen er dan maximaal twee personen zitten en alleen de bestuurder mag voorin zitten. Als je je hieraan houdt, breek je ook onderweg in de landen die je doorkruist de regels niet. In Zwitserland gelden hier zelfs helemaal geen regels voor en mag je bij wijze van spreken bij elkaar op schoot.
Het dragen van een mondkapje wordt overal in Italië aangeraden en is in enkele regio’s zelfs verplicht. Zoek dit uit voor jouw exacte vakantiebestemming voordat je vertrekt, zodat je goed voorbereid bent. In het openbaar vervoer en in gesloten ruimtes is het sowieso verplicht. Er geldt dan weer geen verbod op groepsvorming, maar men wordt wel geacht rekening te houdende voorgeschreven afstand te bewaken en andere veiligheidsrisico’s te vermijden. Die voorgeschreven afstand bedraagt in principe, in tegenstelling tot onze anderhalve meter, één meter. Bij sportactiviteiten is de verplichte afstand echter twee meter. Individuele sportactiviteiten zijn zowel binnen als buiten toegestaan, maar activiteiten in zwembaden en sportscholen zijn toegestaan met beperkingen. Denk daarbij aan een verplichte afstand en het niet mogen gebruiken van kleedkamers.
In supermarkten en drogisterijen in Italië wordt een beperkt aantal klanten toegelaten. Sommige winkels verplichten het dragen van handschoenen. Bij tankstations is het dragen van een mondkapje verplicht. In de horeca wordt maar een beperkt aantal mensen toegelaten en moet er van tevoren gereserveerd worden. Attractieparken en musea kunnen open zijn, maar laten dan ook maar beperkt aantal bezoekers toe. Bij de ingang moet een mondkapje gedragen worden en is een meting van lichaamstemperatuur verplicht. Concertzalen en theaters zijn geopend maar mogen maximaal 200 personen ontvangen. Mogelijk moet er bij de ingang een mondkapje gedragen worden en de lichaamstemperatuur gemeten worden. Stranden zijn open, maar voor een beperkt aantal bezoekers. In alle gevallen geldt dat er een afstand van één meter gehouden moet worden. Dit alles hoeft je er echter niet van te weerhouden om te genieten van je vakantie in het fijne Italië!