Naast Milaan en de bekende meren heeft de noordelijke Italiaanse regio Lombardije nog veel meer te bieden. Dat betekent natuurlijk niet dat een bijzondere stad als Milaan overgeslagen moet worden. Naast de indrukwekkende Dom, waarvan de bouw maar liefst vijf eeuwen duurde, het domplein en de mooie Navigli,  is het natuurlijk ook de modestad bij uitstek. Voor de laatste trends ben je hier dus op de juiste plek.

In de omgeving van Milaan is, naast authentieke dorpjes, veel ongerepte natuur te vinden. Op slechts een uur rijden van de stad ben je in de bergen en snuif je de frisse alpenlucht op. Het is een uitstekend gebied voor wandelingen of voor de getrainde wielrenner pittige fietstochten. De plaatselijke keuken is ideaal om na een dag vol inspanning je energie aan te vullen. Een bekend pastagerecht uit de omgeving is pizzoccheri; een soort korte tagliatelle met kool, spek, aardappelen en gesmolten kaas. Duidelijk een gerecht om het harde leven in de bergen draaglijk te maken.  Het beste kan je dit gerecht in een van de vele grotrestaurants eten, waar je er zeker van kan zijn dat het gerecht met veel zorg en liefde wordt klaargemaakt en de kans groot is dat de maaltijd van een goed glas Italiaanse wijn vergezeld zal worden.

Ten zuiden van Milaan ligt het studentenstadje Pavia. Deze stad op de Povlakte wordt gekenmerkt door de rivier Ticino, die enkele kilometers verder uitmondt in de Po. Door de lagere ligging is het weer er een stuk constanter en kun je, zeker in de zomer, tot laat buiten zitten en genieten van de typisch Noord-Italiaanse aperitivo.

Ga dus niet alleen naar Milaan, maar maak een uitstapje naar de bergen in het noorden of de Po-vlakte in het zuiden en maak op een authentieke manier kennis met Italië.