Venetië staat steeds vaker onder water. Het zout trekt steeds hoger op in de muren van de monumenten. De pleinen staan vaak onder water. De toeristen vinden dat waterballet nog wel aardig, maar de bewoners en de winkeliers hebben er genoeg van. Al sinds de grote stormvloed van 1966 worden er plannen gemaakt om er wat aan te doen. Maar men kon het niet eens worden over de oplossing. Uiteindelijk is er toch een knoop doorgehakt.

In 2006 is de bouw begonnen van het MOSE project. MOSE is de naam van de beweegbare waterkering die vanaf 2014 de stad en haar monumenten tegen hoog water moet beschermen, en die onzichtbaar onder water ligt wanneer er niets aan de hand is. Het MOSE project heeft een lange geschiedenis en is met veel kennis uit Delft en Wageningen opgezet. Vanuit Nederland is Pier Vellinga, hoogleraar in Wageningen en Amsterdam, al bijna 30 jaar betrokken bij de voorbereiding en de uitvoering ervan. Hij zal tijdens een lezing vertellen over zijn ervaringen en over het bijzondere ontwerp van de waterkering.

Lezing: vrijdag 13 mei 2011 – 20.00 uur bij Il Sogno, Overstraat 22 te Amerongen. Inschrijven via carolienlolkema@ilsogno.eu of 0343-454700. De kosten bedragen € 10,- p.p. inclusief koffie/thee en een glas wijn.