Als je altijd lenzen draagt, wil je ze ook meenemen op vakantie. Toch levert dat vaak problemen op. Zo krijgen mensen eerder last van ooginfecties, of stappen ze toch liever tijdelijk over op een bril. Maar hoe zit dat eigenlijk? Waar moet je op letten als je lenzen draagt op vakantie?

1.         Meenemen in het vliegtuig

Ga je op reis met het vliegtuig, dan ben je gebonden aan allerlei wetten. Onder andere de regel die zegt dat bijvoorbeeld lenzenvloeistof niet in een grote verpakking mee mag. Je hebt twee keuzes: of je neemt meerdere kleine verpakkingen mee, of je koopt lenzenvloeistof op het vliegveld. Je bent dan al door de controle en dus mag de fles lenzenvloeistof dan wel mee. Nadeel is dat het in de winkels op het vliegveld een stuk duurder is.

2. Daglenzen zijn handiger

Vanwege het gedoe met de lenzenvloeistof zijn daglenzen handiger. Ze zitten al in een goede verpakking en je kunt ze zo in je ogen doen. Je kunt gewoon een voorraadje daglenzen meenemen en die mogen gewoon door de douane. Daglenzen zijn ook veiliger in warme landen, want ze zitten 100% hygiënisch verpakt. Terwijl weeklenzen of maandlenzen wel besmet kunnen worden met bacteriën of vuil. Kies wel voor lenzen van een goed merk, bijvoorbeeld acuvue contactlenzen, zodat je zeker weet dat ze van goed materiaal zijn gemaakt.

3. Lenzen en water

Misschien denk je dat je op je vakantiebestemming wel even zonder lenzenvloeistof kunt. Water werkt ook prima om ze schoon te maken, toch? Dat is dus precies wat je niet moet doen. Water kan altijd besmet zijn met micro-organismen, vuiltjes of bacteriën. Daarmee kun je jezelf besmetten als je de lenzen schoonmaakt met dit water en ze dan in je ogen doet. Je zult niet de eerste zijn die met een oogontsteking terugkomt van vakantie! Overigens: ook gekookt water is niet schoon genoeg.

4. Lenzen en zwemmen

Bij het zwemmen is het meestal verstandig om de lenzen uit te doen. Of je nu daglenzen of maandlenzen draagt: je kunt de lenzen snel kwijtraken in het water. Bovendien kunnen ze besmet worden door virussen of bacteriën in het water. Normaal gesproken knipper je ze uit je oog en spoelt het traanvocht ze weg, maar door de lenzen kunnen ze blijven hangen. Daarom is het, ook in zwembaden en in de zee, verstandiger om je lenzen uit te doen. Zeker in landen als Italië, waar heel veel heerlijke mediterrane stranden te vinden zijn, moet je erom denken je lenzen uit te doen als je gaat zwemmen. Zo voorkom je oogirritaties en zelfs oogontstekingen.

5. Zorg voor je reservebril

Lenzen kunnen op vakantie voor problemen zorgen. Daarom is het altijd verstandig je reservebril mee te nemen. Hoe erg je hekel aan een bril ook is: als je ogen geïrriteerd zijn, ben je blij dat je een alternatief bij je hebt.

6. Zonnebrandcreme en lenzen

Op tropische bestemmingen ga je vast aan de slag met zonnebrandcreme. Denk wel om de volgorde: éérst doe je je lenzen in, daarna smeer je jezelf pas in met de creme. Doe je dat andersom, dan kan er een vettig laagje van de zonnebrandcreme op de lenzen komen. Je ziet dan wazig en het kan ook je oog irriteren. Is je lens vies? Haal hem er dan uit en spoel hem goed met lenzenvloeistof schoon.

Lenzen kunnen heel goed mee op vakantie. Vooral daglenzen zijn hier geschikt voor, want ze zitten altijd steriel verpakt. Maar ook andere lenzen kun je meenemen, zolang je er goed voor zorgt. Met deze 6 tips kun jij op vakantie goed zien met je lenzen én heb je een goed alternatief voor als er toch iets misgaat.