Le Marche (de Marken) is een zeer veelzijdige en gastvrije regio, waarin Italië zich van zijn beste kanten laat zien. Achter een180 kilometerlange kustlijn met vele gezellige badplaatsen ligt een schitterend heuvellandschap van olijf- en wijngaarden en enorme zonnebloemvelden, bezaait met historische dorpen vol culturele bezienswaardigheden en gezellige dorpspleinen. Zo hier en daar gaan de liefelijke heuvels over in indrukwekkende berglandschappen, waarvan enkele deel uit maken van de grote collectie beschermde natuurgebieden die Le Marche rijk is. Het is juist deze veelzijdigheid, waardoor Le Marche vaak ‘het best bewaarde geheim van Italië’ genoemd wordt.

Wellicht het bekendste natuurgebied is Monti Sibillini, met als hoogste punt2476 meter, waar heerlijk gewandeld, geskied en gelanglauft kan worden. Tevens zijn er enkele bijzondere natuurgebieden aan de kust, waar ruige kliffen en rustige weggetjes een welkome afwisseling vormen van de vele drukbezochte stranden aan de Adriatische kust. Monte Conero, vlak onder de hoofdstad Ancona is zeer populair bij Italiaanse vakantievierders, maar dat is dan ook te begrijpen; fantastische stranden en romantische dorpjes zoals Sirolo, waar de volle maan op zijn mooist is. Een echte gouden tip is de kuststrook tussen Cattolica en Pesaro. Hier is het zeer rustig, omdat de stranden klein zijn en moeilijk te bereiken. Maar als je dan zo’n steil weggetje naar beneden volgt, zijn het uitzicht, de brekende golven en de rust een echte beloning.

Andere indrukwekkende natuurfenomenen zijn de Grotte di Frasassi. Dit zijn prachtige, gemakkelijk begaanbare grotten met een gigantische open ruimte in het midden. Mensen die de grotten van Frasassi hebben bezocht, zijn het er meestal over eens: dit is een ‘must see’.

Naast veel natuurschoon heeft Le Marche, net als elke andere Italiaanse regio, schitterende steden en dorpen, waar men kan genieten van de vele musea, winkels en terrasjes. De hoofdstad van Le Marche is Ancona. Een drukke havenstad en duidelijk het economisch centrum van de regio. De meest aristocratische stad is ongetwijfeld Urbino. Deze stad floreerde in Renaissance tijden onder Hertog Federico van Urbino en nog steeds domineert het imposante Palazzo Ducale de stad. In Ascoli Piceno, helemaal in het zuiden van Le Marche, lijkt het of de tijd heeft stilgestaan. Elk millennium heeft hier zij eigen sporen na gelaten. Erg leuk is het om mee te doen met de wandeling voor het avondeten (passeggiata) op het gezellige Piazza del Popolo.

Pesaro is de visserplaats van de Marken en hier kan men dan ook heerlijk vis eten. Ook is Pesaro de geboorteplaats van de beroemde operacomponist Rossini, ter ere van wie er elk jaar in Augustus een opera festival wordt georganiseerd. Nog een plaats beroemd voor haar opera festival is Macerata, waar de openlucht opera’s opgevoerd worden in het oude Romeinse amfitheater.

Uiteraard is Le Marche tevens een regio waar je heerlijk kan toeren, fietsen en wandelen door de olijf- en wijngaarden, om af en toe te stoppen bij een klein dorpje voor een stukje Formaggio di fossa (kaas die rijpt in een gat in de grond), een portie Olive Ripiene (gevulde olijven), of één van de andere bekende Marchiaanse lekkernijen. Uiteraard gecombineerd met een heerlijk koel glas Verdicchio, dé wijn van Le Marche. Want ook voor lekker eten en ‘het goede leven’ is Le Marche een regio bij uitstek!