Heerlijk toeren van het ene Bed & Breakfast naar het andere Agriturismo, naar weer de volgende Albergo, is een perfecte manier om Italië te verkennen. Het is dan wel verstandig om van te voren thuis al een leuke route uit te stippelen, zodat je sowieso wat hoogtepunten meepikt.

Toscane leent zich perfect voor een mooi rondje wijn en cultuur, de kust van Ligurië is leuk om van Frankrijk naar Toscane helemaal te volgen en Lazio leent zich voor een Palazzo- en tuinenroute.

Als je nog meer naar het onontdekte Italië af wilt zakken, dan is het erg leuk om de Via Adriatica te volgen, de SS16, de oude kustweg langs de Adriatische kust. Langzaam zie je dan telkens weer de sfeer, de bouw en de natuur veranderen en onderweg kom je verschillende schitterende stukken kust tegen, afgewisseld met comfortabele badplaatsen. De SS16 kan op sommige plekken heel druk worden, met veel stoplichten en veel verkeer, maar gelukkig loopt de snelweg A14 er continu vrij dichtbij, dus om even door te stomen naar het volgende mooie gebied kan je altijd even dit alternatief kiezen. Ook zijn er soms mooie wegen landinwaarts te nemen, naar kleine vestingstadjes die hoog over de zee uitkijken.

Vooral de regio’s Le Marche, Abruzzo en Puglia zijn ideaal om op deze manier te verkennen. Steeds zuidelijker waan je je telkens meer in het oude Italie. Mensen worden donkerder, de natuur wordt ruiger, huizen worden op fellere zon gebouwd, het eten wordt pikanter en de stadjes worden meer historische en uitheems. Buon viaggio!