Kwaliteits LambruscoDe Italiaanse wijn ‘Lambrusco’ heeft niet zo’n hoog aanzien in de internationale wijnwereld. Dit komt waarschijnlijk omdat de meeste mensen slechts het goedkope en te zoete massaproduct uit de Po-vlakte kennen. Met de zoete Lambrusco van de pizzeria om de hoek hebben veel mensen “echte wijn” leren drinken.

Toch is de Lambrusco een druif die een belangrijke plaats in neemt in de wijntraditie van de Italiaanse regio Emilia-Romagna. De zware, vrij vette gerechten uit de omgeving van Bologna worden een beetje verlicht door er een fris bruisende Lambrusco bij te drinken. Lambrusco is ook op warme dagen een heerlijke verfrissing.

Naast de grote wijncooperaties van de Po-vlakte zijn er ook nog steeds kleinere wijnboeren die hard werken voor kwaliteit in plaats van kwantiteit. Zo dronken wij bij ons bezoek aan Modena een heerlijke Lambrusco bij Tortellini in Brodo (bouillon). Onze gastheer was zelfs zo dol op de Lambrusco dat hij een scheutje door zijn soep deed. Zo ver hoef je natuurlijk niet te gaan, maar een tweede kans verdient deze “echte wijn” zeker. Zoek dus eens een goede Lambrusco bij een wijnhandel en serveer deze bij een rijk en feestelijk diner.