Kerst is voor de Italianen een van de belangrijkste feesten van het jaar. De feestelijkheden vallen op kerstavond en eerste kerstdag. Tweede kerstdag kennen ze in Italie niet echt, al zijn de winkels dan nog wel gesloten en zijn veel mensen nog vrij. De kerstmis bijwonen, ‘Presepi’ bezoeken (levende kerststallen met acteurs en dieren) en gezellig eten met de hele familie zijn de belangrijkste kerstactiviteiten. Wat op kerstavond wordt gegeten is afhankelijk van de streek waarin men woont, hoe gelovig men is en hoeveel Amerikaanse TV de familie kijkt. De internationale kalkoen wordt namelijk telkens populairder. Traditioneel hoort men met kerst vis te eten. De volgende dag volgt er nog een feestelijke maaltijd waarbij voornamelijk de Capelletti in brodo niet kunnen ontbreken. Dit is een gerecht van gevulde pasta in de vorm van hoedjes in een heldere bouillion. Natuurlijk zal het hier niet bij blijven en worden er minstens antipasti, een secondo en een dolce aan toegevoegd. Maar goed dat er niet ook nog een tweede kerstdag is!