Met landschappen die variëren van prachtige stranden tot de hoogste toppen van Europa, een ongelooflijke mix van cultuur en traditie, een heerlijke keuken en een hemels klimaat, is Italië een geweldige kampeerbestemming.

Wil jij graag al het moois dat dit prachtige land te bieden heeft ontdekken vanuit je tent, caravan of camper? Dan is een groot kampeeravontuur een van de beste manieren. Overnachten op een camping in Italië is tegenwoordig bijna net zo populair als verblijven op een camping in Zuid Frankrijk

Maar waar kun je zoal kamperen in Italië en hoe gaat het in zijn werk? Daar kom je achter zodra je verder leest.

Parkeren of kamperen?

Als je van plan bent om met je camper door Italië te toeren, is het belangrijk om het onderscheid tussen deze twee termen te kennen. Volgens de Italiaanse wet zijn campers namelijk gelijk aan auto’s.

Als je ergens in Italië een bordje ‘Kamperen niet toegestaan’ tegenkomt, is de kans groot dat je wél gewoon je camper kunt parkeren en er de nacht kunt doorbrengen. Je mag vrijwel overal parkeren, zolang je binnen de gemarkeerde lijnen blijft. Doe je dat niet, dan krijg je een boete.

Als je de toegestane omtrek van je camper niet overschrijdt, mag je zelfs naast een beroemde toeristische attractie gaan staan. Italië een enorm campervriendelijk land, dus er zijn niet veel plaatsen waar je niet terecht kunt.

Talloze campings om uit te kiezen

Van parkeerplaatsen met basis camperservice tot luxe kampeerterreinen met talloze faciliteiten: aan kampeermogelijkheden is er in Italië geen gebrek. Je kunt onder andere kamperen op:

Campingdorpen

Er zijn talloze ‘campingdorpen’ te vinden in Italië die speciaal zijn gebouwd voor campers, caravans en tenten. Net als hotels worden deze campings ingedeeld in een classificatie van één tot vijf sterren.

Elk campingdorp heeft voorzieningen zoals elektriciteit, gemeenschappelijke keuken, douches,  toiletten en meer. Als je budget het toelaat, kun je kiezen voor een echte luxe camping. Je hebt dan bijvoorbeeld toegang tot sportgebieden, spacentra, zwembaden, amusement, restaurants, bars en supermarkten.

Wildkamperen en privécampings

Over het algemeen is wildkamperen in Italië niet toegestaan. Het is echter goed om te weten dat de regels met betrekking tot kamperen op lokaal niveau worden geregeld. Ze kunnen dus van plaats tot plaats verschillen.

In de meest populaire toeristische gebieden moet je uitkijken met het opzetten van je tent. De lokale autoriteiten zijn er vaak op zoek naar illegaal opgezette kampen. Boetes kunnen oplopen op tot wel vijfhonderd euro!

Verder zijn er door het hele land primitieve campings te vinden, die slechts bestaan ​​uit een weiland en weinig tot geen voorzieningen. Deze openen meestal in de lente en sluiten in de herfst.

Lees ook: De Aosta Vallei in Italië; een paradijs voor hikers

Agricampings

Geef je de voorkeur aan meer onafhankelijke manieren van kamperen? Veel boeren in de bergen (en ook in steeds meer in andere gebieden), staan je toe ​​om een ​​kleine tent op hun terrein op te zetten. Deze vorm van overnachten wordt ook wel Agriturismo genoemd.

Tegen een kleine vergoeding krijg je dan een veilige slaapplaats, een kans om te genieten van echte lokale gerechten en een uitvalsbasis om de omliggende natuur te verkennen. Op een agricamping heb je meestal toegang tot een warme douche, toilet en elektriciteit.

Voor welke vorm van kamperen in Italië ga jij het liefst? Waar je ook voor kiest; leg je verblijf liever eerder vast dan later, vooral tijdens het hoogseizoen. Daarna hoeft je alleen nog maar te genieten!