Pinocchio is een van de bekendste Italianen. Het 19e eeuwse boek is geschreven door Carlo Lorenzini uit Firenze. Hij staat ook bekend onder zijn pseudoniem Collodi, het geboortedorp van zijn moeder vlakbij Lucca. Collodi vaart wel op deze connectie met Pinocchio, het Pinocchio park en de vele villa’s rond het dorp worden zeer goed bezocht door toeristen uit alle landen.

Benigni besloot na het grote succes van La vita e bella het verhaal over de marionet zonder touwtjes opnieuw te vertellen. Het moest weer meer terug naar de basis dan de commerciele en moralistische versie van Disney. Benigni produceerde de film in zijn eigen onafhankelijke studio waar hij plaatselijke ambachtslieden met ouderwets handwerk, geschilderde achterdoeken, houten huizen en zo min mogelijk computeranimanties een pure film maakte. Je moet wel houden van Benigni’s stijl, maar met deze film leer je wel eindelijk het echte verhaal van Pinocchio (leterlijk vertaald: houten oog).

Met productiekosten rond de 45 miljoen euro was Pinocchio in 2002 de duurste Italiaanse film ooit gemaakt. Gelukkig was de film in Italie een enorm succes. Misschien wel een regenachtig zondagmiddagje waard dus.