Elke dag Italië brengt de Italiaanse droom dichtbij.

Zoek je wat voorpret voor een vakantie in Italië, droom je van je eigen dolce vita of heb je gewoon even behoefte aan een straaltje zonlicht, bezoek dan voortaan elke dag Italië!

Italiaanse levens

Natalia Ginzburg (1916-1991) beschreef de alledaagse levens van de gewone mens in het Italie van haar tijd, van begin 1900 tot ongeveer 1970. Veel Italiaanse grote werken gaan over eerdere tijden en welgesteldere families, zoals bijvoorbeeld Il Gattopardo van Tomasi di Lampedusa. Natalia Ginzburg vertelt over de gewone mens, zoals dienstmeisjes, dochters van verarmde gezinnen en alleenstaande vrouwen, die moeten vechten voor hun bestaan. De welgestelden spelen vaak wel een rol in de verhalen, om contrasten aan te geven en de personages een doel te geven: behoren bij de betere klasse.Verrassend is dat Natalia zelf wel in gegoede kringen is opgegroeid. Ze lijkt een boeiend leven te hebben gehad, wonend in grote steden als Turijn en Rome en verkerend in een kring van grote denkers en schrijvers uit haar tijd. Toch zijn bijna al haar personages gewone mensen die een nietszeggend leventje leiden. Knappe helden zijn in haar boeken ver te zoeken. In de novelle ‘De boogschutter’ is de ik-persoon zelfs zo onopvallend, dat je telkens vergeet wie het verhaal eigenlijk verteld.

De bundel van zes novellen ‘Italiaanse levens’ geeft een mooi beeld van haar ouvre en leest heerlijk weg. Korte verhalen hebben vaak het nadeel dat het verhaal al weer bijna is afgelopen, terwijl je net een beetje betrokken begint te raken. Natalia Ginzburg was er gelukkig een ster in om je snel kennis te laten maken met de personages en je meteen te boeien.