Van de Venetiaan Marco Polo wordt wel beweerd dat hij China zelf nooit bereikt heeft, maar misschien was het familie van hem, die in de juwelenhandel zat, die Peking wel bereikte. Italië was in elk geval zonder twijfel de thuisbasis van deze vermaarde ontdekkingsreiziger. Het is nooit te laat om dit prachtige land zelf te ontdekken!

Vergeet alle cliché’s over dit grote land, je zult merken dat iedere regio in Italië zijn eigen karakter heeft en eigen dialect, eigen landschap en cultuur. De bekende historische handelssteden in het Noorden zijn bijvoorbeeld Venetië, Ravenna, Genua en Pisa, waar al in de middeleeuwen en de vroege nieuwe tijd handelsreizigers handel met China en India bedreven via de zijderoute. Je ziet dit aan de rijkdom van de paleizen, kerken en raadhuizen, die in het Italiaanse zonlicht oogverblindend mooi zijn. Andere steden zijn beroemd vanwege hun oude universiteit, zoals Bologna, of de kunstschatten, zoals Florence. In de moderne tijd kwam Turijn op als de stad van Fiat en werd Milaan de mode- en designstad van dit creatieve land. Behalve prachtige steden heeft Italië het gebergte van de Apennijnen, grote meren, zoals het Comomeer en Lago Maggiore en zelfs de laatste actieve vulkaan van Europa, de Etna op Sicilië, die 3323 meter boven zeeniveau ligt!

Je hoeft tegenwoordig niet meer op ontdekkingsreis naar Italië met de boot. Wie naar Italië wil vliegen heeft genoeg keuze, ook al wil de regering gaan bezuinigen op het aantal luchthavens (meer dan 30) in handen van de overheid. De belangrijkste luchthavens, zoals Fiumicino bij Rome, Malpensa bij Milaan, Venetië, Napels en Catania op Sicilië zullen gemoderniseerd worden, zodat je probleemloos naar Italië kunt vliegen. Geen enkel vervoermiddel is vanuit Nederland een beter alternatief voor het vliegticket. Voor een bezoek van een paar dagen of zelfs twee weken aan Midden- en Zuid-Italie, is een vlucht naar bijvoorbeeld Rome, Bari of Napels de snelste en goedkoopste optie.