Elke dag Italië brengt de Italiaanse droom dichtbij.

Zoek je wat voorpret voor een vakantie in Italië, droom je van je eigen dolce vita of heb je gewoon even behoefte aan een straaltje zonlicht, bezoek dan voortaan elke dag Italië!

Water bij de wijn

Wijn heeft voor velen iets mystieks. Prachtige wijnranken met glanzende vruchten worden in de kelders van de wijnbouwer omgetoverd tot een complexe altijd weer andere wijn, die de ene keer naar zilte zeewind of lychee ruikt en de andere keer naar aarde of tabak. Als je in Italie eens een dagje meekijkt bij het maken van wijn of elke week een andere zelf gemaakt wijn proeft, dan kan de mystiek en glamour er wel eens gauw van af zijn...Als je een keer meehelpt met de wijnoogst, zie je duidelijk dat ook wijnbouw gewoon landbouw is. Aardappels krabben, asperges steken of druiven plukken: ook in het romantische Italie krijg je er gewoon vieze handen van.

Druiven die dienen voor huiswijn in de letterlijke zin van het woord, precies genoeg om het hele jaar met het gezin van te drinken, worden vaak rijkelijk bespoten. Trots vertelt de maker dan bij het proeven dat de wijn zo een lekkere stoere zwavel smaak heeft. "Ah, molto speciale" zeg ik dan maar met een zuur gezicht. Bij het persen gaat trouwens wel meer mee. Alles wat in de weg vliegt, gaat gewoon in de pers, zo worden zwermen wespen, torren, spinnen en andere beestjes mede tot most geperst. Vegetariers let dus op!

Tijdens de lunch drinken Italianen wijn als water. Daarom krijg je in Italie meestal maar 1 glas bij het eten. Men drinkt water en wijn om en om of door elkaar uit hetzelfde glas. In de zomer is dit eigenlijk ook een heerlijk oplossing: lekker verfrissend en dorstlessend en toch de heerlijke smaak van de wijn.