Elke dag Italië brengt de Italiaanse droom dichtbij.

Zoek je wat voorpret voor een vakantie in Italië, droom je van je eigen dolce vita of heb je gewoon even behoefte aan een straaltje zonlicht, bezoek dan voortaan elke dag Italië!

Mannenwerk

Begin 2005 vertrok ik met mijn vriend Herman Peter (HP) naar Italie om daar een nieuw leven op te bouwen. Na nog geen vijf maanden openden wij midden in de schitterde regio Le Marche onze Bed & Breakfast Casa Fontana. In dit online magazine vertel ik over mijn nieuwe leven in het heerlijke land Italie.Deze winter houden wij ons warm door bouwwerkzaamheden aan de stallen en wijnkelders onder ons huis. Dat is wel nodig in een Italiaanse landhuis met enkelglas en slechts één openhaard. Als vrouw des huizes ben ik natuurlijk ook blij met het lichamelijk werk als warmhoudertje, maar dat zorgt wel voor enige ongemakkelijkheid bij de uitsluitend mannelijke werklui. Ook bij werkbesprekingen steek ik mijn neus er nieuwsgierig tussen en als de mannen om “benzina” (wijn of koffie) vragen, worden ze minstens zo vaak door de man des huizes bediend.

Toen ik in een historisch koud november HP alleen achter moest laten om op familiebezoek te gaan, voelde ik mij toch wel enigszins bezwaard. Waar ik niet op had gerekend is het trouwe medeleven van de mannelijke buurtbewoners. “Is je vrouw twee weken weg? Wie kookt er dan voor je?!” Als HP zijn Italiaanse vrienden vertelt, dat hij behoorlijk goed kan koken, dan kijkt men hem vaak ongelovig aan en als Hollandse pannenkoekenbakker was hij een ware bezienswaardigheid op het afgelopen dorpsfeest.

Italiaanse mannen weten veel over koken, maar ze staan meestal als beste stuurlui aan wal. Koken en het huishouden is in onze streek nou eenmaal geen mannenwerk. HP heeft niet veel moeite met deze geringe Marchegiaanse geëmancipeerdheid. Hij is namelijk twee weken lang elke avond uitgenodigd om lekker bij één van de bouwvakkers te eten. Oh nee, bij de vrouw van de bouwvakker natuurlijk.