Elke dag Italië brengt de Italiaanse droom dichtbij.

Zoek je wat voorpret voor een vakantie in Italië, droom je van je eigen dolce vita of heb je gewoon even behoefte aan een straaltje zonlicht, bezoek dan voortaan elke dag Italië!

Verdicchio, een ideale Italiaanse zomerwijn

De Verdicchio is een heerlijke zomerwijn. Deze frisdroge witte wijn is zowel bij een zomerse maaltijd of als aperitief perfect te serveren. De naam Verdicchio is een afgeleide van het Italiaanse ‘verde’. De kenmerkende geelgroene kleur van de druif en de strogele kleur met frisgroene tonen van de jonge wijn, inspireerden tot deze naam voor dit unieke wijnras. Deze frisse kleur en de frisse bloemig-kruidige geur laten je het water in de mond lopen.

Verdicchio kan je de laatste tijd makkelijk vinden in de Nederlandse  supermarkt. Kijk vooral uit naar de Verdicchio dei Castelli di Jesi, dat is de lekkerste!De Verdicchio is een autochtoon ras dat alleen in een klein deel van de Italiaanse regio ‘Le Marche’ wordt verbouwd. Door de eeuwen heen is er meer malen geprobeerd deze druivensoort ook elders te verbouwen, maak het kwetsbare ras bleek erg honkvast. Rond de stad Jesi en Matellica zijn twee kleine gebieden waar de omstandigheden perfect zijn qua grondsoort, helling en klimaat. De continue frisse wind zorgt hier dat de druiven vrijwel altijd droog blijven, waardoor schimmels minder kans hebben de volle trossen aan te tasten. Deze kwetsbaarheid van de Verdicchio, maakt het meteen een bijzondere wijn die maar in kleine hoeveelheden verbouwd wordt.

Verdicchio heeft een fris bloemige maar ook kruidige geur waarin vaak bittere amandelen, groene appel en honing te herkennen zijn. Een goede Verdicchio wordt ook wel vergeleken met een Grand Cru Chablis. Ook is de druif heel veelzijdig en kan langdurige rijpen. Je kan dus ook zeer verschillende Verdicchio wijnen tegenkomen. Van mousserende wijnen, late geoogste wijnen en houtgelagerde wijnen tot dessertwijnen en grappa’s. De wijn is dan ook op veel verschillende momenten te drinken. Maar de Verdicchio wordt voornamelijk geroemd als de perfecte match voor vis en schaal- en schelpdieren.