Elke dag Italië brengt de Italiaanse droom dichtbij.

Zoek je wat voorpret voor een vakantie in Italië, droom je van je eigen dolce vita of heb je gewoon even behoefte aan een straaltje zonlicht, bezoek dan voortaan elke dag Italië!

Olijven naar de pers

De olijfmolen draait nog op volle toeren in Italie. Alle olijven worden in grote zakken of kisten door de boeren naar de 'oleificio' van de streek gebracht. Daar gaan de olijven op de grote hoop tenzij een boer meer dan ca. 250 kilo van eigen land haalt.
De olijven worden eerst door een soort zeef gehaald waar de stokjes, takjes en blaadjes uit de olijven worden gezocht, dit is nog vaak handwerk. Daarna gaan de olijven de molen in, waar grote maalstenen de olijven met pit en al in een soort tapenade wrijven. Deze olijvenpasta wordt op matten uitgesmeerd die onder de pers opgestapeld worden.

Vervolgens wordt onder enorme druk het sap uit de pasta geperst. Dit sap bestaat uit water en olie, wat in een ander apparaat van elkaar gescheiden wordt. Nu is eindelijk de olie klaar. Soms wordt de olie dan ook nog gefilterd, maar vaak wordt Olio Extra Vergine troebel gehouden.

Een leuk proces om eens te gaan bekijken, met name om de heerlijke geur en de gezellige sfeer die er hangt als alle boeren blij hun olijven komen afleveren. Want dat plukken is toch wel veel werk...