Voor elke Nederlandse emigrant in spe is er nu een praktische handleiding. In ’Ik mis alleen de Hema’ staan twintig verhalen over Nederlanders die recentelijk de stap waagden. Schrijfsters Manon Sikkel en Marion Witter hebben alle avonturiers geïnterviewd en de verhalen op een leuke en luchtige manier beschreven. De persoonlijke verhalen, soms zo persoonlijk dat namen gefingeerd werden, zijn heel inspirerend maar geven vooral een realistisch beeld. Enkele spijtoptanten die al na korte tijd op hun besluit terugkwamen, komen ook aan het woord. Het boek is een enorm succes in Nederland. Er is sinds kort een zevende druk uit en er zijn al ongeveer 14.000 exemplaren verkocht.

Drie van de twintig verhalen betreffen een nieuw leven in Italie. Het eerste verhaal gaat over een ondernemende echtpaar dat al beheerder was van meerdere Agriturismi in Toscane.. Een ander verhaal gaat over een Nederlands actrice die nu een ‘Trattoria con camere’ in Ligurie runt. Het derde verhaal gaat over mij en HP. Begin 2005 vertrokken wij op de bonnefooi in een camper naar Le Marche en al binnen een half jaar openden wij Bed & Breakfast Casa Fontana. Wij hebben dus van dichtbij kunnen meemaken, dat de schrijfsters zich goed hebben verdiept in de beweegredenen van de emigranten.

Het boek is niet alleen leuk en luchtig leesvoer en biedt niet alleen nuttige eerstehands ervaringen voor emigranten in spe, het geeft ook een helder beeld van een belangrijke hedendaagse trend. De tweede emigratiegolf noemen de schrijfsters het zelf. Nog nooit eerder vertrokken zoveel mensen uit Nederland om elders een nieuw leven op te bouwen. Meer dan driehonderd mensen per dag, zo stellen de schrijfsters. De meeste emigranten blijven dicht in de buurt en strijken al in Belgie en Duitsland neer. Ook Engeland, Spanje, Frankrijk, Australie, Canada en Zwitserland zijn populair. Daarna komt Italie pas in het rijtje voor.

In 2005 zijn ongeveer 1000 Nederlanders naar Italie geëmigreerd. Het aantal Nederlanders die permanent in Italie wonen, ligt al enkele jaren rond de 20.000. De tijd zal het leren of de nieuwe emigratiegolf dit aantal drastisch doet stijgen. Als de HEMA hier in Italie dan maar geen vestiging gaat openen.

Ik mis alleen de HEMA<br />Manon Sikkel”  ><br />Klik hier om het boek te kopen</a></p></blockquote>
     
  				</div>
			</section>
			

<footer id=

© 2024 Alle rechten voorbehouden