De grens van Romaanse, Slowaakse en Germaanse culturen

Niet voor niets noemt met Friuli Venezia Giulia ‘Het land van contrasten’. Na de bloeiende Romeinse tijd vielen veel volkeren de regio binnen. Dit heeft een mengeling van culturen opgeleverd die vandaag de dag nog zichtbaar is in de architectuur, de keuken (tal van hun landbouw- en veeteeltproducten dragen het DOP-predicaat) en de eigen taal, het Friulano. In Friuli Venezia Giulia is er aan bezienswaardigheden dan ook een overdaad. Hier, aan de voet van de Alpen, is een vakantie een ware ontdekkingsreis.

Populaire bestemmingen in Friuli Venezia Giulia

Vakantiehuizen in Friuli Venezia Giulia

Vind hier je vakantiehuis in deze regio.

Friuli Venezia Giulia
Provincia di , , Italy

Vanaf

€ ,-

m 2
Friuli Venezia Giulia
Provincia di , , Italy

Vanaf

€ ,-

m 2
Friuli Venezia Giulia
Provincia di , , Italy

Vanaf

€ ,-

m 2

Artikelen & Nieuws over Friuli Venezia Giulia

Hieronder vind je een selectie van de laatste & populaire blogartikelen over de regio Friuli Venezia Giulia.

Alle artikelen over deze regio

Dit zijn in Friuli Venezia Giulia bezienswaardigheden om niet te missen

Friuli Venezia Giulia is rijk aan steden en dorpen boordevol cultuur. De hoofdstad van de regio is Triëst. Het Romeinse amfitheater en de prachtige kastelen vormen samen met het machtige uitzicht een sprookjestafereel. Triëst is ook goed te combineren met een dagje Oostenrijk of Slovenië. Ook universiteitsstad Udine behoort in Friuli Venezia Giulia tot de bezienswaardigheden die je niet mag overslaan. Een groot deel van de stad ademt die typisch Venetiaanse stijl. Het stervormige stadje Palmanova behoort tot Italiës mooiste stadjes (borghi più belli d’Italia).

De FVG card

Omdat Friuli Venezia Giulia zoveel bezienswaardigheden en musea telt, is de FVG card in het leven geroepen. Wie dit elektronische kaartje aanschaft, kan daarmee tal van trekpleisters bezoeken. Behalve dat krijg je ook nog eens korting op toegangsprijzen van natuurgebieden en theaters in Friuli Venezia Giulia en mag je in diverse steden, waaronder Udine, gratis gebruikmaken van het openbaar vervoer. Je kunt kiezen voor een kaart van 48 uur, 72 uur of maar liefst 7 dagen. Friuli Venezia Giulia is in Italië een absolute voorloper op dit gebied. Je koop je kaartje bij een toeristisch informatiepunt.

Adembenemende natuurparken

Het grootste deel van Friuli Venezia Giulia in Italië is vlak, maar in het oosten van de regio zijn de uitlopers van de Dolomieten, de zuidelijke Alpen, gelegen. Daar bevinden zich ook twee nationale parken die de harten van elke natuurliefhebber sneller zullen doen kloppen. Het Parco Naturale Regionale delle Dolomiti Friulane ligt in de toppen van de Dolomieten, tussen twee rivieren in. Hier wordt veel aan wandelen en bergbeklimmen gedaan. Het Parco Regionale delle Prealpi Giulie is aanzienlijk lager gelegen. Daar, tussen de voet van de Alpen en de Middellandse Zee is een bijzondere biodiversiteit ontstaan.

De reis naar Friuli Venezia Giulia

Wil je de reis naar Friuli Venezia Giulia in Italië maken, dan krijg je altijd te maken met vliegreizen met minimaal één tussenlanding. De kortste vliegreis is degene die vanaf Schiphol Amsterdam vertrekt. Niet zelden combineert men een bezoek aan Friuli Venezia Giulia ook met Venetië, waardoor je ook direct op deze bestemming kunt vliegen. Liever met de auto op pad? Vanaf Utrecht bedraagt de afstand tot regiohoofdstad Triëst 1300 kilometer.