Mimosa als symbool van het Festa della DonnaVlak na Valentijnsdag worden op acht maart alle dames van Italie alweer verwend. Tijdens het Festa della Donna kunnen alle vrouwen tenminste een bosje mimosa en misschien zelfs een cadeautje verwachten. Niet alleen mannen geven cadeautjes aan vrouwen, maar vrouwen ook aan elkaar. Collega’s, zussen, vriendinnen, moeders en dochters; op deze dag geven ze elkaar allemaal een teken van solidariteit.

De mimosa is het symbool voor deze dag en staat voor de het sterke, maar toch tevens zachte karakter van de vrouw. De mimosa lijkt met zijn zachte en lieve voorkomen namelijk een kwetsbare bloem, maar toch is zij één van de eerste die bloeit na de koude winter.

Acht maart is wereldwijd een belangrijke dag voor de vrouwenemancipatie. Op deze dag in 1908 zijn 129 vrouwelijke medewerkers omgekomen bij een brand in een fabriek. De vrouwen protesteerden tegen de slechte werkomstandigheden in de fabriek en de eigenaar had geen beter verweer dan ze op te sluiten en de fabriek in brand te steken.

In Nederland is het Festa della Donna te vieren in enkele Italiaanse restaurants. In Italie zou hier een stripper bijhoren, maar het is de vraag of de Nederlandse restaurants dit gebruik zomaar over durven te nemen…