Elke dag Italië brengt de Italiaanse droom dichtbij.

Zoek je wat voorpret voor een vakantie in Italië, droom je van je eigen dolce vita of heb je gewoon even behoefte aan een straaltje zonlicht, bezoek dan voortaan elke dag Italië!

De artisjok; een favoriet in Italie

Het seizoen van de artisjok is in Italie vrij lang, van december tot het begin van de zomer, maar vooral in maart zijn de artisjokken hier opeens overal te krijgen. Iedereen lijkt er dol op in Italie. In Nederland laten veel mensen deze gekke groente, die het midden houdt tussen groente, fruit en bloem, liever links liggen omdat ze niet precies weten wat ze ermee aan moeten.

Hoe de artisjok eigenlijk groeit, zie je in alle moestuinen van Italie. De grote laag tegen de grond groeiende distel is een vaste plant die elk jaar een of meerdere bloemen vormt. Om de artisjok te eten, wordt de knop geplukt voordat de bloem opengaat. Wordt de artisjok niet geplukt om te eten, dan vormt er een hele mooie grote paarse bloem.Let er bij het kopen van artisjokken op dat de blaadjes mooi gaaf zijn en geen bruine vlekken hebben. Ook moet de knop goed gesloten zijn en de steel moet stevig zijn en knappen bij het afbreken (zoals bij asperges).

Artisjokken worden vrijwel altijd gekookt gegeten. De bekendste en simpelste bereiding is de artisjok koken en in zijn geheel serveren. Voor het koken draai je de steel er af en snijd je de bovenkant van de blaadjes af. De artisjok wordt drie kwartier tot een uur gekookt in ruim water met zout en citroensap. Gebruik voor het koken geen aluminium pan, dan worden de artisjokken door een chemische reactie zwart. Laat de artisjokken na het koken omgekeerd uitlekken en serveer ze lauw of warm.

Trek de blaadjes stuk voor stuk los, doop het vlezige, zachte deel in een vinaigrette en hap het van de rest van het blad af. Je eet zo alleen het zachte onderste gedeelte. Het hooi in het midden van de artisjok is niet eetbaar, maar het hart dat daaronder is verstopt is volgens velen het lekkerste. In een vochtige theedoek kan je de gekookte artisjok in de koelkast ongeveer 5 dagen bewaren.

Artisjokken bevatten de stof cynarine. Door deze stof wordt tijdelijk je smaak beinvloed, waardoor je andere gerechten en bijvoorbeeld de wijn slecht proeft. Cynarine zorgt er voor dat, voor iemand die er gevoelig voor is, alles wat zoeter smaakt. Ook in recepten moet hiermee rekening worden gehouden.

Wil je zelf een artisjokplant in de tuin? In principe zouden ze het in Nederland ook redelijk moeten doen, omdat ze wel van nattigheid houden en wintervast zijn. Het is alleen lastig kiezen in oogsttijd: de bloem en de lekkernij zijn allebei namelijk de moeite waard!