Italië kent vele populaire steden. Je denkt natuurlijk meteen aan Rome, Florence, Milaan en Venetië. Maar ook het prachtig gelegen Napels is niet voor niets één van de belangrijkste trekpleisters van Italië waar velen Nederlanders graag eens een kijkje gaan nemen.

Je kunt hier prima een aantal dagen vertoeven, er valt genoeg te zien en te beleven. In deze hectische stad vind je een aanbod van prachtige archeologische opgravingen, historische gebouwen, gezellige terrasjes en straatjes en diverse interessante musea. Tevens is het centrum van deze mooie stad opgenomen op de werelderfgoedlijst van de UNESCO.  Hieronder een aantal goede suggesties voor als je in Napels bent.

Een bezoek aan de nog actieve vulkaan Vesuvius en de opgravingen van Pompei horen erbij. In Pompei zie je de restanten van wat ooit een grote stad was, maar in het jaar 79 na Christus is verwoest door een uitbarsting van de vulkaan.

Een ander tripje wat zeker de moeite waard is, is een bezoek aan het archeologisch museum van Napels. Dit wereldberoemde museum heeft een uitgebreide verzameling objecten uit de oudheid zoals sculpturen uit de 16e eeuw die zijn gevonden tijdens de opgravingen bij de Thermen van Caracalla, diverse vondsten van tijdens de opgravingen bij Pompei, en waarschijnlijk het populairste stuk, de farnese stier wat de grootst bewaarde beeldengroep uit de Romeinse tijd is.

Het grootste en mooiste plein van deze stad is waarschijnlijk het Piazza del Plebiscito. Deze naam stamt nog af uit de tijd waar door middel van een referendum in 1860 de stad zich aansluit bij het koninkrijk van Italië. Op het plein vind je diverse gebouwen die tevens het bezoeken waard zijn. Zo vind je aan een kant van het halfronde plein de San Francesco Di Paolo, wat lijkt op het Pantheon in Rome.

Uiteraard kun je niet weg gaan uit Napels voordat je traditionele Italiaanse pizza hebt gegeten. Er is geen plek waar je dat beter kunt doen dan in de wijk Santa Lucia. Hier ontdek je het ware Napels met smalle kronkelsteegjes en de Italiaanse vrouwen die over de daken schreeuwend een conversatie houden. Bestel hier een traditionele pizza of een van de andere heerlijke Italiaanse gerechten.

Als je naast de chaos van de stad een heerlijk rustige en wat luxere vakantie wilt vieren, kun je er voor kiezen om een luxe accommodatie te huren om je terug te trekken. Gelukkig zijn er mogelijkheden zat, want er is een gigantisch aanbod aan vakantiehuizen in Italie, zo ook in Napoli. Je kunt kiezen voor een wat luxer vakantiehuis net buiten de stad, of een leuk appartement midden in het centrum, net wat je wilt.

Al met al is Napels een stad waar je absoluut geweest moet zijn! Het bekende gezegde: Napels zien en sterven. Al zegt de ironische Italiaan tegenwoordig: Ja, van de uitlaatgassen! Ok, die nemen we dan maar op de koop toe. Ohja, ook goed op de handtas letten…