Een ander voordeel van alles overdenken, wishlists maken, plannen schrijven, etc. is dat je goed voor jezelf duidelijk maakt wat je er eigenlijk van verwacht, waarom je het wil en of je partner(s) in crime er wel precies zo over denken. We hebben al best veel stellen gesproken die wel zoiets wilden gaan doen, maar uiteindelijk allebei nog veel te verschillende ideeen hadden.
Het grootste voordeel van een plan schrijven is dat je er op tijd achterkomt dat het niet haalbaar blijkt. Dat is dan misschien even slikken, maar je weet dan tenminste dat je het grondig hebt uitgezocht en daarom hoef je later nooit meer te denken ‘had ik maar’. Na het schrijven van het plan zijn er maar drie mogelijke conclusies:
1 Het kan wel, maar we willen het eigenlijk niet echt
2 We willen het echt graag, maar het lukt (nog) niet
3 We willen het echt en het is ook haalbaar!
En dan pas kan je echt verdere stappen ondernemen, zoals gewoon meteen je koffers pakken…
Het leuke deel van een plan schrijven is gewoon je droom op papier zetten. Hoe zie je het voor je? Waar? Wat voor huis? Hoeveel kamers? Ga je ook koken voor de gasten? Hoe zie je een Italiaanse zomerdag en een Italiaanse winterdag voor je? Vervolgens is het belangrijk om je sterktes en zwaktes eens te bekijken. HP en ik hebben bijvoorbeeld allebei een marketingachtergrond, dus de B&B vol met gasten krijgen, dachten we wel te kunnen, maar wie kon er klussen en hield ik wel echt van afwassen en bedden opmaken? HP is heel goed in computers en internet, ik schrijf graag. Kunnen we met deze kennis en kunde een B&B runnen? Zijn we wel goed met geld of hebben we dan advies nodig? Allemaal vragen die vooraf goed beantwoord moeten worden.
En dan begint het rekenen. Hoeveel geld hebben we? Hoeveel kunnen we lenen? Hoeveel rente moeten we dan betalen? Hoeveel moeten we per maand gaan verdienen om alle vaste lasten en het levensonderhoud te kunnen betalen? Hoeveel kamers moeten we dan vol krijgen per dag? Over hoeveel jaar gaan we dan genoeg verdienen om weer eens wat te investeren of te sparen? Hoeveel spaargeld hebben we nodig om de eerste magere jaren door te komen? Wij hebben hiervoor een excelsheet gemaakt waar we elke keer een ander interessant huis in hebben ingevuld. Zo zag je dat het goedkope huis met minder kamers minder interessant was dan het duurdere huis met een kamer meer.
Regelgeving en subsidies
De regels voor het starten van een toeristisch bedrijf kunnen per regio verschillen. Onze kennis beperkt zich helaas tot Le Marche. Een B&B is het makkelijkste toeristische bedrijf om te beginnen. Je mag maximaal drie kamers/zes bedden verhuren in een familiaire sfeer. Hiervoor hoef je geen diploma’s te hebben, geen BTW af te dragen en je hoeft je niet in te schrijven in de kamer van koophandel. Een vergunning aanvragen doe je in Le Marche slechts door middel van het sturen van een standaard brief aan de burgemeester. Hierna kan eventueel een technische controle volgen, maar dat hoeft niet en de richtlijnen zijn ook niet zeer streng.
Wil je meer kamers hebben of al je kosten kunnen aftrekken en geen btw over aankopen betalen, dan kan je een andere bedrijfsvorm nemen. Andere vormen zijn bijvoorbeeld de Agriturismo (dan moet je boer zijn en 70% van je opbrengst moet van het land komen) of het Country House. Alle informatie hierover voor de regio Le Marche staat op www.regione.marche.it
De agriturismo’s en B&B’s schieten hier echt als paddestoelen uit de grond, omdat er flinke subsidies worden gegeven voor nieuwe toeristische gelegenheden. De regels hiervoor zijn in elke regio anders en vrij moeilijk te doorgronden. Een aanvraag indienen is dus een hele klus en de kans dat je als buitenlander werkelijk iets krijgt is minimaal. Zelfs sommige Italianen proberen het al jaren achtereen. Wij hebben ons er dus nog niet echt in verdiept.
Rondkomen en nevenactiviteiten
Een B&B is geen vetpot. Alles begint met een enorme investering in het pand, goede bedden, linnen, meubels, servies, tuinmeubelen, etc. Later zal je het pand en het terrein continu voor veel geld in optima forma moeten houden. Vervolgens moet je zorgen dat je reserveringen binnen krijgt, hiervoor maak je ook internet, telefoon, advertentie en druk kosten. Tijdens het seizoen maak je kosten voor het ontbijt, het douchen, het wassen van linnen, een flesje water op de kamer, een glaasje wijn bij de ontvangst, het stoken, het verlichten, etc. Wij rekenen hiervoor EUR 10,- per kamer per nacht. Er zijn ook altijd mensen die niet op komen dagen of annuleren en dat betekent meteen gemiste inkomsten. Na het seizoen komt dan ook nog eens de belastingdienst langs en die claimt zo’n 30 % van de inkomsten.
Een voordeel van een bedrijf als een B&B is dat je vrijwel alleen investeert in een pand, hiermee loop je dus vrij weinig risico. Een ander voordeel is dat je zelf waarschijnlijk ook woont in het pand, ook meegeniet van de warmte van de CV die toch al brandt voor de gasten en bijvoorbeeld bij het ontbijt zelf mee eet. Het kleine salaris wat overblijft zal dus wel zeer netto zijn.
Wij kunnen ons met zijn tweeën waarschijnlijk best een tijdje redden op het inkomen van de B&B, maar dure auto’s, verre vakanties en studerende kinderen passen niet in het budget. Enorme financiële tegenvallers eigenlijk ook niet…
Wij zien de B&B als een start van waar uit we langzaam op zoek gaan naar aanvullende activiteiten en inkomsten. Hier hebben we al heel veel leuke ideeën voor en we hopen dan ook dat hier wel tijd voor blijkt te zijn!