Wie houd er niet van…Italiaans eten. Italianen koken vanuit hun hart, tafelen urenlang met vrienden of familie en gebruiken enkel en alleen de beste, meest verse ingrediënten. Denk jij meteen aan pizza, pasta bolognese en risotto? Inderdaad stuk voor stuk heerlijke gerechten! Maar de Italiaanse keuken is zoveel meer dan dat, en zit vol verassingen! Dus begin met experimenteren, en haal de zon in huis door het koken van heerlijke traditionele Italiaanse gerechten. Vergeet vooral niet om overal lekker je eigen draai aan te geven!

Italiaanse minestronesoep

Dit ideale wintergerecht zit boordevol heerlijke verse groenten en is super makkelijk te bereiden. Minestrone is een dikke soep, bereid met veel groenten, waar vaak pasta of rijst aan toe is gevoegd om het meer vullend te maken. Veel voorkomende ingrediënten zijn bijvoorbeeld bonen, uien, selderij, wortelen, bouillon en tomaten. Dit Italiaanse recept werd uitgevonden in een tijd dat er weinig eten voorhanden was, alleen enkele groenten, pasta of rijst. Alles werd daarom bij elkaar in een pan gegooid. Gezond, lekker, én goedkoop! Er is geen “echt” recept voor minestrone. Kook gewoon lekker met de groenten die je hebt en maak het vegetarisch of met vlees! Wil je het jezelf simpel maken? Gebruik dan een verse groentemix. Eet het met een sneetje witte ciabatta, en eet smakelijk!

Panzanella

Deze heerlijke broodsalade wordt veel gegeten in Italië en niet voor niks. Het ontstond jaren terug, waarschijnlijk nog voor 1500. Italiaanse koks wilden niets weggooien en dit was een manier om oud brood en groenten te gebruiken. Panzanella is heel makkelijk te maken en bevat weinig ingrediënten, maar de smaken zijn heerlijk! Eet het als hoofd, of bijgerecht zowel in de zomer als in de winter. Thuis kun je op allerlei manieren experimenteren met panzanella. Probeer bijvoorbeeld eens panzanella met gerookte makreel en dille, en voeg knapperige sla en gele paprika toe. Rijkelijk en lekker!

Gnocchi

Dit gerecht kent bijna iedereen wel, maar toch wordt het nog weinig gemaakt thuis. Zonde, want een goed bereide gnocchi is helemaal niet moeilijk en is een leuke en lekkere afwisseling van pasta of risotto! Gnocchi heeft zijn oorsprong in Noord-Italië, omdat het koudere klimaat beter was voor het verbouwen aardappelen. Het zijn eigenlijk een soort knoedels, met een heerlijke luchtige textuur en volle aardappelsmaak. Gnocchi was het ideale voedsel voor de armen; vullend en betaalbaar. Iedere regio in Italië heeft weer zijn eigen versie, daarom kun je lekker je eigen draai geven aan dit recept. Probeer eens een lekkere gnocchi uit de oven, met courgette, grana padano en pesto! 4. Orzo Van Orzo hebben nog niet zo veel mensen gehoord, maar in Italië eten ze het met regelmaat. Eigenlijk is orzo een bepaald type pasta, in de vorm en grootte van een rijstkorrel. Buiten Italië, wordt orzo ook veel gegeten in de mediterrane en Midden-Oosterse keuken. Vroeger werd het toegevoegd in soepen (in plaats van rijst), stoofschotels, of als vulling voor gevulde paprika’s en andere groenten. Nu wordt het steeds vaker op zichzelf gegeten, als een soort risotto, die alle smaken absorbeert. Al met al, je kunt eindeloos variëren met deze bijzondere pasta! Voeg bijvoorbeeld knoflookgarnalen, courgette, verse kruiden en amandelen toe of maak het juist vegetarisch.

Melanzane

Wanneer je aan comfortfood denkt, zou “melanzane alla parmigiana” hoog op je lijstje moeten staan. Aubergine, tomaat, en héél veel kaas in laagjes uit de oven. Dat is eigenlijk waar dit gerecht uit bestaat. Simpel, maar oh zo lekker! Melanzane komt uit Zuid-Italië, en de eerste versies van werden bereid met boter, roomsaus, kaneel en nog meer kruiden, waarna er een flinke laag Parmezaanse kaas overheen ging. Pas later werden er tomaten aan toegevoegd. Natuurlijk kun je ook aan dit gerecht bepaalde dingen toevoegen, of juist vervangen. Neem bijvoorbeeld oude kaas en serveer het met fettuccine en een frisse salade!