Italië, een land om verliefd op te worden. Het heerlijke klimaat, een keuken waar je maar niet genoeg van kunt krijgen, prachtige natuur en uiteraard de eeuwenoude historie. Je hebt soms haast het gevoel in een groot openluchtmuseum te lopen. Een rondreis is de ideale manier om het land te verkennen. Wat de allermooiste route is voor een rondreis door magisch Italië? Daarover lopen de meningen uiteen. Wij weten echter zeker dat een reis naar Toscane, Cinque Terre en Venetië alles is waar je van had durven dromen!

Toscane, Cinque Terre en Venetië

Toscane is de Italiaanse regio van de glooiende landschappen vol wijngaarden en olijfbomen. Hét Italiaanse sprookje beleef je hier. Het hoogtepunt van Toscane is volgens de meesten Florence, alhoewel je in nog veel meer steden je ogen uitkijkt. In de Cinque Terre proef je van een authentieke sfeer, maar ook letterlijk van de overheerlijke wijnen en de vis en zeevruchten. De vijf kleurrijke dorpjes hebben een prachtige ligging bij La Spezia in Ligurië. Tot slot Venetië, de stad van bruggen en kanalen. Hier ademt elke straathoek romantiek en historie.

De start van je reis: dwars door de glooiende landschappen van Toscane

Toscane is zonder twijfel de meest geliefde vakantieregio van heel Italië. Lijflijke, groene heuvellandschappen en dorpjes die een onvervalste authenticiteit uitademen. Behalve van de prachtige natuur geniet je ook van de steden die over de regio verspreid ligggen. Hoofdstad Florence is op het gebied van kunst een ware wereldstad en geldt als de bakermat van de Renaissance. De Dom en de Ponte Vecchio leg je er zeker op de gevoelige plaat vast. Ook het middeleeuwse Siena en de scheve Toren van Pisa voeg je aan je programma toe.

De vijf kleurrijke dorpen van de Cinque Terre

Na je bezoek aan het geliefde Toscane vertrek je naar de Cinque Terre. Vanuit Toscane zijn deze kleurrijke dorpjes prima bereikbaar. De afstand tot Florence bedraagt bijvoorbeeld tweeënhalf uur. De vijf dorpjes Monterosso al Mare, Vernazza, Corniglia, Manarolo en Riomaggiore behoren sinds 1997 tot de UNESCO Werelderfgoedlijst. De eerste dorpjes werden in de elfde eeuw gebouwd en de rest kwam er in de eeuwen erna bij om de kust tegen de Ottomanen te verdedigen. Na een periode van verval zette het toerisme de dorpjes in de jaren zeventig weer op de kaart.

Onbereikbare, authentieke dorpen

In het verleden waren de vijf dorpjes uitsluitend toegankelijk over zee. Ook tot op heden bestaat er nog geen weg die ze alle vijf met elkaar verbindt. Je auto moet je dus achterlaten op een parkeerplaats om vervolgens te voet af te dalen naar de haventjes, of per trein verder te reizen. Laat je auto bijvoorbeeld achter bij het station van Levanto en neem een retourtje naar Riomaggiora. Het spoor loopt vlak langs de kust! Het fijne van die beperkte bereikbaarheid van de vijf dorpen is dat ze wel hun originele identiteit hebben kunnen behouden.

Wandelen tussen de dorpjes

De vijf dorpjes zijn onderling wel verbonden middels een wandelpad. Dit pad is verdeeld in vier korte etappes, die samen Sentiero Azzurro worden genoemd. Het pad tussen Riomaggiore en Manarola wordt ook wel het liefdespad genoemd, het Via dell’Amore. Wandelen kun je het beste doen tussen april en november, alhoewel juli en augustus –in elk geval midden op de dag- worden afgeraden. De temperaturen kunnen in de zomer namelijk behoorlijk oplopen. De meeste paden worden gekenmerkt door stijgingen en dalingen, waarvan sommige stukken behoorlijk steil kunnen zijn.

Van Cinque Terre naar Venetië

Na je bezoek aan Cinque Terre rijd je in ongeveer vier tot vierenhalf uur naar Venetië, dat aan de andere kant van het noorden van Italië ligt. Plan je reisschema niet te strak en trek voor deze reis een hele dag uit. Zo zit je ontspannen achter het stuur en kun je ook onderweg van mooie dingen genieten zonder je zorgen te maken over de tijd. Je rijdt hierbij over tolwegen, waarbij je een kaartje trekt om de snelweg te betreden en bij het verlaten pas betaalt voor de afgelegde afstand.

Venetië: romantiek in hoofdletters

En dan tot slot Venetië. Eigenlijk is het niet in woorden uit te leggen hoe wonderschoon deze stad is.

Venetië is gebouwd op houten palen en bestaat in feite uit eilandjes. De stad is rijk aan kanaaltjes en bruggen en het vervoer in de stad vindt dan ook over het water plaats. De drukst bezochte plek van de stad is het San Marcoplein met zijn gelijknamige basiliek. Naast die basiliek vind je het imposante Dogepaleis en de Brug der Zuchten. Meer tips voor je vakantie naar Italië vind je op pagina’s als Ik ben op reis.