Naast prachtige landschappen, wijn en olijfolie, staat Italië natuurlijk ook bekend om de vele mooie gerechten die de Italiaanse keukens uitrollen. Het zijn teveel gerechten om allemaal op te noemen, maar onderstaande toppers moet je toch echt een keer proberen. Je kunt kijken of je ze ergens kunt bestellen of je maakt ze zelf.
Een typisch gerecht uit het noord-Italiaanse Piemonte is Brasato al Barolo. Dit stoofgerecht is niet alleen heerlijk om te eten, maar nog eens niet al te moeilijk om te maken. Snijd 3 wortels, 2 uien en een aantal stengels bleekselderij in stukjes en voeg daar een fles Barolo en kruiden als laurier en rozemarijn aan toe. Leg een kilo stooflappen in het mengsel en laat dit zo’n tien tot twaalf uur in de koelkast marineren. Haal de stooflappen er daarna uit en bak deze kort aan in een braadpan. Voeg daarna de gemarineerde groente en wijn erbij. Stoof voor minimaal twee tot drie uur voordat je de Brasato al Barolo serveert. Een andere Italiaanse wijn van de druif Nebbiolo gebruiken kan uiteraard ook.
Een typische Italiaanse pasta is gnocchi. Je kunt het uiteraard kant en klaar kopen, maar je kunt gnocchi ook zelf maken. Het enige wat je nodig hebt is een kilo aardappelen, zo’n 300 gram bloem en een beetje zout. Schil de aardappelen en kook ze gaar. Stamp ze daarna fijn totdat er een puree ontstaat. Meng de puree met de bloem en voeg wat zout toe. Als het deeg klaar is, kun je de bekende gnocchi bolletjes maken. Het kenmerkende ribbelpatroontje kun je met een vork maken. Kook de pasta in een pan en combineer met tomatensaus, Parmezaanse kaas en stukjes gegrilde kip. De gnocchi is gaar wanneer ze boven komen drijven.
Een salade caprese is bij iedereen wel bekend. Heerlijk fris met tomaten, mozzarella, olijfolie, verse basilicum en soms nog wat pesto. Heerlijk met een witte wijn uit Italië, zoals een Soave. Nog lekkerder is het met burrata in plaats van mozzarella. Dat is een verse kaas van mozzarella en room, waardoor de kaas nog zachter en romiger is dan mozzarella.
Liefhebbers van vlees kunnen genieten van saltimbocca. Bij dit gerecht wordt kalfsvlees omwikkeld met rauwe ham (prosciutto) en salie. Braad het kalfsvlees samen met een Italiaanse witte wijn in een pan en dek deze af met een deksel. Als het vlees gaar is, serveer je het op een bord en giet je de saus er overheen.