Om alle bezienswaardigheden in Rome te kunnen ontdekken, heb je flink wat tijd nodig. De Italiaanse hoofdstad, die volgens de legende door Romulus en Remus werd gesticht, kent de langste geschiedenis van alle steden op het Europese continent. Bekijk je de in Rome aanwezige bezienswaardigheden op een kaart, dan zie je dat het overgrote deel in het centrum is gelegen. Fonteinen, kerken, antieke overblijfselen en gezellige volkswijken: wij zetten de twintig hoogtepunten van Rome, het epicentrum van religie én romantiek- voor je op een rijtje.
Het meest epische symbool van de Italiaanse hoofdstad is natuurlijk het Colosseum. Het gigantische amfitheater dat in de eerste eeuw op bevel van de Romeinse heersers werd gebouwd, is nog steeds het stralende middelpunt van de stad. Het amfitheater bood plaats aan 50.000 toeschouwers, die er getuige waren van gevechten tussen gladiatoren, maar ook tussen gladiatoren en dieren. Zelfs hele veldslagen werden er nagespeeld. Ook acht men het aannemelijk dat de vroegste aanhangers van het christendom -toentertijd streng verboden in Rome- hier werden gemarteld.
Dat de katholieke kerk grotendeels het karakter en uiterlijk van de stad bepaalt, komt in Vaticaanstad het sterkst naar voren. In dit autonome ministaatje is de paus het staatshoofd. Tot de absolute hoogtepunten van Rome behoren dan ook het grote Sint Pieterplein met zijn gelijknamige basiliek én de Sixtijnse Kapel: de pauselijke huiskapel die vooral beroemd is om zijn plafondschilderij van Michelangelo. Zorg ervoor dat je je tickets van tevoren reserveert om onnodig wachten en teleurstellingen te voorkomen.
Heb je het over Rome, dan heb je het over het Romeinse Rijk. De twee zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden en het Forum Romanum van het centrum ervan. Hier tref je tempels, markthallen, triomfbogen en meerdere bouwwerken die in opdracht van de keizer werden gecreëerd. Wat minder bekend dan het Forum Romanum is de Palatijnse Heuvel. Wanneer je Rome en zijn bezienswaardigheden op een kaart bekijkt, zie je dat deze er vlak naast ligt. Het is een van de zeven heuvelen van Rome en de plek waar je opgravingen van keizerlijke residenties kunt bezichtigen.
Het Panteon is een antieke tempel uit de tweede eeuw voor Christus. De naam Pantheon betekent letterlijk ‘alle goden’. Van alle bezienswaardigheden in Rome behoort dit bouwwerk tot de best bewaarde. Men is er niet helemaal zeker van wat zijn functie was, wel weet men dat het in de zevende eeuw door de toenmalige keizer aan de paus werd geschonken. Daarvoor werd het vooral door keizers gebruikt voor hun publieke optredens en het etaleren van hun goddelijke status. Het Pantheon behoort tot de hoogtepunten in Rome die gratis te bezoeken zijn.
Zonder enige twijfel behoort ook de Trevifontein tot de hoogtepunten van de stad. Hem bezichtigen kan natuurlijk de hele dag door, maar het bijzonderst is het om hem in de schemering of in de avonduren te bezoeken. Trevi komt van het woord trivium, wat drie betekent, en verwijst naar het feit dat hier vroeger drie belangrijke wegen samenkwamen. In de 18e-eeuwse barokke fontein staat het standbeeld van Neptunus, de God van de Zee. Volgens de legende zul je je grote liefde in Rome vinden als je twee muntjes in de fontein gooit.
Zoek je in Roma naar bezienswaardigheden op een kaart, dan zie je dat drie van de belangrijkste naast elkaar liggen. Aan het plein Piazza di Spagna liggen de 18e-eeuwse Spaanse Trappen. De trappen tellen drie terrassen die naar de heilige Drie-Eenheid verwijzen. Ze leiden naar de kloosterkerk Trinita dei Monti. Velen denken dat de trappen, een van de belangrijkste hoogtepunten van Rome, door de Spanjaarden werden aangelegd. Echter verwijst hun naam naar de toenmalige aanwezigheid van de Spaanse ambassade aan het plein.
Zoals het elke wereldstad betaamt, heeft ook Rome enkele mooie pleinen voor je in petto. Een van de grootste en zonder twijfel mooiste is Piazza Navona. Zijn barokke kerk en drie indrukwekkende fonteinen zorgen voor een imposante uitstraling. Aan de rand van het plein liggen tal van restaurants, waar schilders, muzikanten en andere artiesten hun kunsten aan je tonen. Het Piazza del Popolo staat vooral bekend om zijn twee identieke kerken en stadspoort, via welke bezoekers uit het noorden doorgaans binnenkwamen.
Rome telt maar liefst 900 kerken. Die kun je natuurlijk moeilijk allemaal bezoeken. Een paar steken er echter met kop en schouders bovenuit. Een daarvan is de Basilica Papale di Santa Maria Maggiore, de 5e-eeuwse en grootste Mariakerk van Rome. Een andere aanrader is de Basilica di San Sebastiano fuori le Mura aan de Via Appia, die tot de pelgrimskerken van de stad behoort. Schrijf ook de Basiliek van Santa Maria in volkswijk Trastevere op je lijstje; dit is de oudste Mariakerk van de stad.
Alhoewel het moeilijk lijkt je aan de schoonheid van de binnenstad te ontworstelen, loont het zeer zeker de moeite om eens een kijkje te nemen aan de andere kant van de rivier de Tiber. De volkswijk Trastevere met zijn smalle steegjes, eeuwenoude huisjes en talrijke trattoria’s zal je zeker weten te betoveren. De wijk heeft een lange arbeidershistorie en telt tal van ambachtswinkels. Het publiek is er jong en levendig. Blijf er ook vooral een avondje hangen.
De laatste twee van deze top 20 bezienswaardigheden in Rome zijn de Via Appia en de catacomben. De Via Appia is een van de oudste wegen van de Italiaanse hoofdstad en was in de Romeinse tijd een belangrijke toegangspoort. Hij lag net buiten de stadspoort. Wie de Via Appia met eigen ogen wil bekijken, doet dit vaak per fiets. Langs deze weg, die ook wel ‘Koningin der Wegen’ wordt genoemd, staan diverse grafmonumenten en catacomben. Deze behoren tot de wat onbekende bezienswaardigheden in Rome, maar zijn daardoor misschien juist wel extra interessant!