Glooiende heuvels, olijfbomen, wijngaarden en zonnebloemvelden waartussen je telkens weer een middeleeuws dorpje tegenkomt. Of een van de bekende kunststeden zoals Florence natuurlijk. Het misschien wel meest geliefde stukje Italië is een streek vol verrassingen. In Toscane zijn de bezienswaardigheden dan ook niet op één hand te tellen. Misschien zelfs niet op tien. Door de belangrijkste op een rijtje te zetten, helpen we je graag een beetje op weg. Wat zijn de belangrijkste bezienswaardigheden in Lucca, wat zijn in Siena bezienswaardigheden om niet over te slaan en welke landelijke gebieden zullen je hart veroveren?

Florence, de Wieg van de Renaissance

Duomo Florence

Nergens anders is de invloed van de Renaissanceperiode zo duidelijk merkbaar als in Florence. De stad wist al eeuwen geleden grootheden als Michelangelo te inspireren, maar weet tot op de dag van vandaag nog steeds iedere bezoeker te betoveren. Met zoveel hoogtepunten is het moeilijk te beslissen waar je moet beginnen. Wat moet je zeker zien in Europa’s kunststad? De Duomo, het Palazzo Vecchio, de Ponte Vecchio en het Uffizi Museum horen bovenaan je lijstje. Onderbreek je bezoek aan de highlights af en toe voor een verkoelende gelato of een maaltijd in een authentieke osteria.

Siena: bezienswaardigheden die de Middeleeuwen weer tot leven doen komen

Piazza del Campo Siena

Hoe het leven in Toscane er in de Middeleeuwen uitzag? In Siena doen de bezienswaardigheden daar een boekje over open. Hier is het heerlijk wandelen door de smalle straatjes met hun vele historische bouwwerken en pleinen. Wat in Siena de bezienswaardigheden zijn die je móet zien? Piazza del Campo, Palazzo Pubblico, Basilica dell’Osservanza en San Domenica zijn het neusje van de zalm. Siena heeft overigens al sinds de dertiende eeuw een universiteit, die voor een groot gedeelte bijdraagt aan de ontspannen sfeer die er in de stad heerst.

Bezienswaardigheden in Lucca

het Piazza dell'Anfiteatro Lucca

Tot nog niet zo lang geleden werden de bezienswaardigheden van Lucca door menig reiziger nog overgeslagen, maar daar komt langzamerhand steeds meer verandering in. En terecht! Ook dit stadscentrum wordt gekenmerkt door middeleeuwse kerken en snoezige pleinen. Lucca is overigens ook de geboorteplaats van de componist Puccini. Misschien een voor jou een onbekende, maar voor veel Italianen een naam van kaliber. Een van de mooiste bezienswaardigheden in Lucca is het oorspronkelijk 2e-eeuwse amfitheater dat tot een plein werd omgebouwd: het Piazza dell’Anfiteatro. Velen rijden na een bezoek aan Siena door naar kustplaats Cecina.

San Gimignano

Middeleeuwse torens San Gimignano

Toscane blijft je herinneren aan de rijke Middeleeuwen en ook als je San Gimignano binnenstapt proef je deze typische sfeer weer volop. Het dorp ligt op een heuvel en mag bogen op zijn maar liefst veertien middeleeuwse torens. Deze werden in het verleden door rijke families gebouwd. Niet om de stad te beschermen, maar om hun rijkdom te laten zien. De torens werden door deze families bewoond. Ooit waren er meer dan zeventig. De overgebleven exemplaren behoren in Toscane dan ook tot de bezienswaardigheden die door locals en bezoekers worden gekoesterd.

De scheve Toren van Pisa

De kathedraal van Pisa

Wat er te zien is in Pisa? De scheve toren natuurlijk! Nooit werd een bouwwerk zo geliefd door een ontwerpfout. De Toren van Pisa staat op het Plein van de Wonderen, het Piazza dei Miracoli. Dit plein werd 25 jaar geleden in zijn geheel aan de UNESCO Werelderfgoedlijst toegevoegd. De naam van het plein verwijst naar de gebouwen die de drie wonderen van het leven vertegenwoordigen: het baptistirium, de kathedraal en het kerkhof. De scheve Toren van Pisa is onderdeel van de kathedraal. Natuurlijk ga je hier niet weg zonder een hilarische foto!

Cortona

Smalle straatjes Cortona

Cortona behoort in Toscane niet tot de bezienswaardigheden met de grootste naamsbekendheid, maar een plaats als deze bewijst maar weer eens dat dat ook helemaal niet nodig is. De van oorsprong Etruskische stad is in sterk heuvelachtig gebied gelegen, om precies te zijn op een van de vroegst bewoonde heuvels ooit in deze streek. Het middeleeuwse Cortona nodigt je uit voor een wandeling door de smalle straatjes van zijn centrum. Een van de hoogtepunten van Cortona -overigens ook letterlijk- is de burcht Fortezza Medicea di Girifalco.

Montecatini Terme

Montecatini Terme Toscane

Dat ontspanning een essentieel onderdeel van het dagelijks leven is, dat wisten ook de Romeinen. En dus dompelden ze zich maar graag onder in het helende water van hun warmwaterbaden. Vooral de lever en het spijsverteringsstelsel zou dit goeddoen. Enkele van de oudste baden vind je vandaag de dag nog in Toscane en de Montecatini Terme was en is een van de belangrijkste. In totaal liggen er in dit stadje wel negen kuuroorden, waar je even helemaal tot rust kunt komen. Moet je batterij nodig weer gevuld worden? Dan behoort Montecatini Terme tot de interessante plaatsen.

De tufstenen dorpjes in Maremma

Tufsteen Sovana

De streek Maremma in Zuid-Toscane is een erg mooi, landelijk gebied waarover diverse middeleeuwse dorpjes zijn versnipperd. Vondsten die hier in de loop der jaren zijn gedaan, bewijzen het Etruskische verleden van deze streek. Het bijzondere van de dorpjes in deze streek is het materiaal waarvan deze vervaardigd zijn. Tufsteen zorgt voor een warme, gele kleur die zodoende mooi in het mediterrane landschap opgaat. Sovana, Sorano en vooral Pitigliano hebben een ongekend charme.

De Chiantistreek: hoogtepunt voor natuur- én wijnliefhebbers

Wijnstreek Chianti

De Chiantistreek tussen Siena en Florenca staat wereldwijd bekend om zijn wijnen van topkwaliteit. Natuurlijk is er volop gelegenheid om hiervan te proeven. De Chiantiwijn is een rode wijn met een fruitig aroma dat prachtig samengaat met vrijwel elk Italiaans gerecht dat in deze regio wordt geserveerd. Maar zelfs als je liever een colaatje laat inschenken, is de Chiantistreek de moeite meer dan waard. Rijd een wijnroute en doorkruis de glooiende heuvels met hun uitgestrekte wijngaarden. Hier wordt hét droombeeld dat je van Toscane hebt honderd procent werkelijkheid.

Val d’Orcia

Val d’Orcia Toscane

De Val d’Orcia is een vallei die zijn naam dankt aan de rivier die hier stroomt. Ook dit is net als de Chiantistreek een regio die heerlijk is om doorheen te rijden. Een perfect decor voor een romantische film. Rijd door de glooiende heuvels, stop wanneer je wilt om van het uitzicht te genieten en bezoek kleine dorpjes als Montepulciano om van het plattelandsleven in Toscane te proeven. Dit dorpje staat bekend om zijn productie van kwalitatief zeer hoogwaardige wijn. Ook Montalcino wordt als wijnhoofdstad van Val d’Orcia aangemerkt.