Wie een blik werpt op de kaart van Europa, ziet al gauw dat Sicilië het grootste eiland van het Middellandse Zeegebied is. Alhoewel Sicilië bij Italië hoort, heeft het eiland een geheel eigen karakter. Zo eigen, dat voormalig president Berlusconi ooit brieste nooit van Sicilië te hebben gehoord. In Sicilië zijn ze op hun bezienswaardigheden, cultuur en taal maar wat trots. Zo telt alleen al hoofdstad Palermo genoeg bezienswaardigheden om een hele dag mee te kunnen vullen. Maar natuurlijk is er nog veel meer. Wat de hoogtepunten van Sicilië zijn, lees je hier.
Hoofdstad Palermo is een levendige stad met een sterke eetcultuur en ook een stad die qua karakter vaak met Napels wordt vergeleken. En alhoewel je dat robuuste randje zo nu en dan wel terugziet in het straatbeeld, voet de plek vooral verfijnd aan. Hoe kan het ook anders, met zo een hoeveelheid aan cultureel-historische overblijfselen. De Kathedraal van Palermo is van alle bezienswaardigheden de belangrijkste, maar ook de Catabombe dei Cappuccini en het Palazzo dei Normanni, waar het Siciliaanse parlement zetelt, mogen niet aan een bezoek aan de stad ontbreken.
Catania ligt als tweede grootste stad van het eiland vaak wat in de schaduw van Palermo, maar er is één element op het eiland aanwezig dat er een echte schaduw op werpt – letterlijk. In Catania ontdek je bezienswaardigheden namelijk onder het luikend oog van de vulkaan de Etna. Van alle interessante plaatsen in de stad is Palazzo Biscari waarschijnlijk de meest geliefde. Ook het 13e-eeuwse Castello Ursino is een bezoek waard. Ooit stond dit kasteel op een klif voor Catania, maar na een vulkaanuitbarsting ‘lijmde’ de lavavloed het aan het vasteland.
Dat Cefalù al meerdere keren het decor was voor internationale films, zal je niet verbazen. Het historische centrum, dat in zijn geheel op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat, behoort in Sicilië absoluut tot de bezienswaardigheden die je als bezoeker gezien moet hebben. Het centrum ademt ondanks de onophoudelijke toeristenstroom nog steeds een gezellige, middeleeuwse sfeer. Ook de stranden om het stadje heen behoren tot de hoogtepunten van Sicilië; het witte zand en de blauwe zee nodigen uit tot een verfrissende duik.
Heb je al iets gelezen over de hoogtepunten van Sicilië, dan heb je ongetwijfeld ook de naam Taormina voorbij zien komen. Het charmante stadje herbergt een van oorsprong Grieks theater dat na de Romeinse overheersing werd aangepast. Het theater behoort tot de mooiste overblijfselen van de Griekse oudheid. Het extra mooie van de locatie en de manier van bouwen is dat je de vulkaan de Etna altijd op de achtergrond ziet. Ook gebruikten de Romeinen het theater als arena voor gladiatorengevechten. Hier konden tot wel vijfduizend toeschouwers tegelijk van genieten.
Onder Sicilië komen de Afrikaanse Plaat en de Euraziatische Plaat samen. Dit heeft geleid tot het ontstaan van de Etna: de ruim 3000 meter hoge vulkaan die zich ook nog eens de actiefste van het Europese continent mag noemen. Elk jaar zijn er wel (kleine) uitbarstingen. De Etna telt vijf actieve hoofdkraters die zonder enige twijfel tot de meest interessante plaatsen van het eiland behoren. Je kunt ze alleen onder begeleiding van een gids bezoeken. Reserveer je kaartje op tijd, want de kraterwandeling is een van de geliefdste activiteiten op het eiland.
Nog zo een stad die net als Taormina bezienswaardigheden herbergt die de Griekse cultuur en geschiedenis weerspiegelen, is Syracuse. Hier werd ook de wiskundige Archimedes ooit geboren. Alhoewel de kans aannemelijk is dat je nooit eerder van deze plek hebt gehoord, gold hij in de Griekse Oudheid lange tijd als grootste en belangrijkste stad. Veel van de in Sicilië aanwezige bezienswaardigheden van historisch belang vind je dan ook hier. De ruïnes van de 2500 jaar oude Apollo Tempel zijn de belangrijkste. In het archeologische park van Syracuse bezichtig je overblijfselen uit diverse tijdperken.
Wie denkt dat Lecce in Puglia de enige echte barokstad van Italië is, heeft het mis. Noto is een geduchte concurrent. Wie in steden als Catania en Palermo al van de bezienswaardigheden en architectuur onder de indruk was, zal dat in Noto misschien nog wel meer zijn. Kenmerkend voor het stadje is de gele kleur van de stenen die voor vrijwel alle bouwwerken zijn gebruikt. Dit gesteente heet tufsteen. Origineel zag de stad er niet zo uit; na een aardbeving in de zeventiende eeuw besloot men de stad -die grotendeels verwoest was- een barokuiterlijk te geven.
Letterlijk vertaald betekend Scala dei Turchi ‘Trap van de Turken’. Dit omdat de Moren op precies deze plek aan land kwamen om het eiland aan te vallen. Tenminste, dat is de eerste verklaring. De tweede reden -en misschien wel aannemelijker- reden voor de vorming van deze trappen in het witte kalksteen, is uitslijting door wind en regen. Wat de oorzaak ook is geweest, dit stukje aan de kust behoort tot de meest oogverblindende hoogtepunten van Sicilië.
Agrigento is een moderne stad met oud centrum. Een bezoek aan deze stad breng je vooral vanwege de Valle dei Templi, een plateau boven zee waar je de resten van de oude Griekse stad Akragas treft. In deze ‘Vallei van de Tempels’ bewonder je zeven prachtige tempels die in 1997 zeer terecht op de UNESCO Werelderfgoedlijst werden geplaatst. In totaal bevinden zich hier resten van tien verschillende heiligdommen. Daartussen groeien eeuwenoude olijfbomen en amandelbomen. Samen leveren ze een bijzonder plaatje op. Meer weten over het Oude Griekenland? Boek dan een tour met een professionele gids.
Tot slot de Eolische Eilanden. De archipel bestaat uit zeven eilanden, waarvan Stromboli de grootste is. Vanuit Palermo en diverse andere plaatsen op Sicilië kun je op een boot naar dit idyllische plekje in de Middellandse Zee stappen. Elk eiland is een paradijsje op zich. De bekendste van de zeven is Stromboli, vernoemd naar de vulkaan op dat eiland. Deze mag je tot een hoogte van 400 meter zelf beklimmen, de rest van het traject leg je samen met een gids af.