Volgens zonzoekers zijn het de hagelwitte zandstranden en verborgen baaien die de hoogtepunten van Sardinië vormen, voor anderen zijn het weer de natuurgebieden, de archeologische sites en eeuwenoude stadjes boordevol cultuur. Sardinië telt tal van bezienswaardigheden die internationaal worden geroemd. Zo vind je in hoofdstad Cagliari prachtige bezienswaardigheden uit de Romeinse tijd, maar proef je ook elders de historie én het eigenzinnige karakter van dit Italiaanse eiland. Wij zetten de meest interessante plaatsen voor je op een rijtje. Ga op pad en ontdek van de pracht van dit Blauwe Zone-eiland.

Dit zijn in Cagliari bezienswaardigheden van belang

Kathedraal Cagliari

Hoofdstad Cagliari is een moderne stad die je met zijn middeleeuwse overblijfselen meer dan eens weet te verrassen. Door de jaren heen heeft de stad met veel verschillende overheersers te maken gehad en dat blijkt dan ook wel uit zijn architectuur. Het Romeinse amfitheater en de kathedraal zijn in Cagliari bezienswaardigheden die je niet wilt overslaan. Ook is het leuk om de overdekte markt in de stad te bezoeken. Vlak bij de haven vind je de gezellige volkse buurten van Cagliari. Een leuke plek om te proeven van het onvervalste Siciliaanse leven.

Castelsardo en zijn Castello dei Doria

Castelsardo Sardinië

Wie de locals in Sardinië naar de bezienswaardigheden van hun eiland vraagt, hoort ook ‘Castelsardo’ steevast als antwoord. Ze bedoelen dan vooral het middeleeuwse kasteel van dit dorp, dat op een heuvel hoog op een vulkanische rotsgesteente ligt. Bij helder weer heb je vanaf Castello dei Doria zelfs uitzicht op buureiland Corsica. Het oude stadje dat om het kasteel heen ligt, nodigt natuurlijk ook uit tot ontdekken. Wil je iets meer weten over de oude ambachten die hier worden uitgevoerd? Bezoek dan het Museo dell Intreccio Mediterraneo.

Historisch Olbia

Chiesa di San Paolo Apostolo  Olbia

Het historische stadje Olbia vind je in Noord-Sardinië. Al in de prehistorie werd de regio bewoond. De Grieken noemden het stadje ‘De Gelukkige Stad’. Zijn huidige naam kreeg Olbia pas in de vorige eeuw. Het telt enkele van de mooiste hoogtepunten van Sardinië. De Chiesa di San Paolo Apostolo behoort zonder twijfel tot de prachtigste gebouwen van de stad, alhoewel de kerk goed verborgen ligt tussen de kleine straatjes. De kerk heeft een typisch Italiaanse stijl en staat vooral bekend om zijn kleurrijke koepel.

De Grotten van Neptunus

De Grotten van Neptunus Sardinië

In het noordwesten van Sardinië tref je een van de natuurlijke schatten van het eiland. De Grotten van Neptunus, in het Italiaans ‘Grotta di Nettuno’ genoemd, liggen in het Parco Naturale Regionale di Porto Conte. De Grotten van Neptunus betreffen druipsteengrotten met een lengte van vier kilometer. Houd er rekening mee dat ze in Sardinië tot de bezienswaardigheden horen die hoog op ieders lijstje met must-sees staan en het er dus erg druk kan worden. Alleen het eerste deel van de grot is te bezoeken. Zijn stalagmieten en stalactieten hebben de meest bijzondere vormen, maar nog verbazingwekkender is het ondergrondse meer La Marmora.

Sassari

Paleis Sassari

Sassari is de tweede grootste stad van Sardinië en alhoewel hij van buiten de indruk geeft dat je hier liever voorbij zou rijden, zou de ware reiziger zich hierdoor niet laten ontmoedigen. Het oude centrum van Sassari geeft je namelijk een heel andere indruk. Hier is het heerlijk slenteren door de middeleeuwse straatjes waar altijd leven lijkt te zijn. Dat heeft deze gezellige plaats vooral aan zijn universiteit te danken. Het hart van deze stad wordt door het Piazza d’Italia gevormd. Je kunt er enkele van de mooiste paleizen van Sassari bezichtigen.

Alghero

Stadsmuur Alghero

Alghero wordt ook wel ‘Klein Barcelona’ genoemd, een bijnaam die het stadje te danken heeft aan de Spaanse invloeden die hier te zien zijn. Bijzonder genoeg is de rest van Alghero op en top Italiaans en behoort het zo tot dé hoogtepunten van Sardinië waar je van het lokale Zuid-Italiaanse leven proeft. De oude binnenstad met zijn smalle straatjes wordt door stadsmuren omringd. Deze smalle, geplaveide straatjes waar het wasgoed onder de ramen wappert en vissersbootjes in de helderblauwe zee maken dit een plek waar je even helemaal kunt onthaasten.

Spiaggia della Pelosa, het mooiste strand van Sardinië

Spiaggia della Pelosa Sardinië

Wanneer we het over de hoogtepunten van Sardinië hebben, zijn we vaak geneigd om enkel zijn culturele en historische schatten te noemen. Echter behoort ook Spiaggia della Pelose in Sardinië tot de bezienswaardigheden die je niet wilt missen. Volgens velen is dit het mooiste strand van het eiland. De kraakheldere zee is ondiep en het witte zand vormt samen met het turquoise water een prachtig plaatje. De 16e-eeuwse wachttoren maakt het plaatje helemaal compleet. Tijdens het hoogseizoen kan het op dit strand in Noord-Sardinië behoorlijk druk worden. Wees er dus vroeg bij.

Een van de hoogtepunten van Sardinië voor de kust van het eiland: La Maddalena

La Maddalena Sardinië

De La Maddalena Archipel bestaat uit zeven eilanden en vijftig kleine, onbewoonde eilandjes. La Maddalena is de belangrijkste van allemaal en leuk om tijdens je verblijf in Sardinië eens te bezoeken. Kenmerkend voor het eiland zijn zijn terracottakleurige huisjes en gezellige winkeltjes en haventjes. La Maddalena is middels een brug verbonden met het eiland  Caprera. Op de kaart van Sardinië kun je zien dat de archipel ten noorden van het eiland ligt. Vanuit het havenstadje Palau maak je een bootovertocht van twintig minuten.

De Gorropukloof

De Gorropukloof Cagliari

Heb je in hoofdstad Cagliari alle bezienswaardigheden gezien en de eeuwenoude overblijfselen van de Sardijnse dorpjes ontdekt? Dan vind je het misschien wel eens tijd om de natuur in te gaan. Een van de meest spectaculaire plekken om te bezoeken is de Gorropukloof, door Italianen Gola di Gorropu genoemd. Deze kloof behoort tot de diepste van Europa. Je kunt er meerdere wandeling maken en onderweg lekker afkoelen in een van de meertjes. Je vindt de kloof in het Supramonte bergmassief, waar de wanden tot wel vijfhonderd meter hoog zijn. Er zijn verschillende routes van uiteenlopende moeilijkheidsgraad uitgezet.

Last but not least….. de nuraghi van Sardinië

Nuraghi Sardinië

Eén van de belangrijkste hoogtepunten van Sardinië hebben we echter nog niet genoemd. Al rijdend over het eiland spot je ook overal de Su Nuraxi di Barumini, kortweg Nuraghi; oude torentjes die al rond 2000 voor Christus werden gebouwd. De bekendste nuraghi van Sardinië is Su Naraxi di Barumini, die ook als enige op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat. Verken de bouwwerken op eigen gelegenheid of laat je rondleiden door een gids, die je er alles over kan vertellen.