Ruige kustlijnen, extravagante barok en sfeervolle Zuid-Italiaanse dorpjes: dat is Puglia, in het Nederlands ook wel Apulië genoemd. Puglia, in de hak van de Italiaanse laars, behoort tot ’s lands meest ongerepte bestemmingen. En dat terwijl wereldberoemde stad Lecce tal van bezienswaardigheden telt en ook andere steden als Brindisi bezienswaardigheden herbergen die iedere bezoeker weten te bekoren. Om over het aangename klimaat en de wijnen nog maar niet te spreken. Van bescheiden trullihuisjes tot imposante barok van wereldformaat: dit zijn in Puglia bezienswaardigheden om niet aan voorbij te gaan.

De trullihuisjes van Alberobello

Trullihuisjes Alberobello

Behalve om zijn authentieke sfeer staat Puglia in Italië ook om zijn trullihuisjes bekend. De kegelvormige trullihuisjes werden oorspronkelijk door de arme bevolking van de regio gebouwd om zo belastingontheffing te kunnen krijgen. Alberobello is als trullihoofdstad een van de absolute hoogtepunten van Puglia. Het stadje bestaat uit Rione Monti, waar je wel duizenden trulli’s kunt bewonderen, en Aia Piccola, waar het een stuk rustiger is. Door de afwezigheid van de grote toeristenstromen proef je in die laatste veel meer van het authentieke karakter van Alberobello.

Bezoek Lecce voor bezienswaardigheden uit de baroktijd

Baroktijd Lecce

Puglia is een regio van uitersten, iets wat ook blijkt wanneer je de trullihuisjes van Alberobello vergelijkt met de historische barokstad Lecce, die ook wel het ‘Florence van het zuiden’ wordt genoemd. Ook de barocco leccese stijl behoort in Apulië tot de bezienswaardigheden die je beslist niet mag overslaan. De expressieve en sierlijke stijl met veel details vind je in Lecce haast op elke vierkante meter terug. Behalve dat in Lecce de bezienswaardigheden je zullen doen verbazen, zullen de smalle straatjes en verborgen pleintjes je minstens zo goed bijblijven.

Polignano a Mare

Polignano a Mare

Het mooie kuststadje Polignano a Mare ligt bovenop een kalkstenen klif. Ongetwijfeld heb je ooit al eens een foto van deze topper onder de in Puglia aanwezige bezienswaardigheden gezien, zonder je te beseffen dat het om dit vierde-eeuwse stadje ging dat je met al zijn historie meeneemt op een reis terug in de tijd. Behalve het gezellige centrum van het van oorsprong Griekse stadje is zijn smalle strand tussen de kliffen, dat tientallen meters lager ligt, een ware publiekstrekker. Een heerlijk dromerig plaatsje aan de Adriatische Kust!

Bari, de stad van Sinterklaas

Havenstad Bari

Puglia in Italië herbergt bezienswaardigheden die tot op heden nog grotendeels onontdekt zijn gebleven door het grote publiek. Havenstad Bari is daar een voorbeeld van. Ondanks het feit dat Bari een belangrijk knooppunt met andere landen zoals Griekenland is, vind je de stad ten onrechte vrijwel nooit terug in het lijstje met interessante plaatsen in Italië. En dat terwijl zijn Basilica San Nicola tot Europa’s belangrijkste religieuze gebouwen behoort. De relikwieën van Sint Nicolaas -inderdaad, onze geliefde Sinterklaas- worden hier bewaard. Ook bijzonder zijn de dames die je in Bari ’s ochtends vroeg al op straat orecchiette pasta ziet bereiden.

Ostuni, La Città Bianca

La Città Bianca Ostuni

Zoek je in Puglia naar bezienswaardigheden met een maximaal charmant karakter? Dan ben je in Ostuni aan het juiste adres. Het stadje wordt gekenmerkt door zijn witgeschilderde huizen met groene en blauwe deuren en vele bloempotten. Niet voor niets wordt Ostuni ook wel ‘La Città Bianca’ genoemd; de ‘Witte Stad’. Ook behoort het letterlijk tot de hoogtepunten van Puglia; Ostuni ligt op een heuveltop op een korte afstand van de Adriatische Zee. Door de smalle steegjes is het hier heerlijk verdwalen. Interessante plaatsen in Ostuni zijn de Kathedraal van Ostuni en Piazza della Libertá.

Monopoli

Kathedraal Monopoli

Hoor je de naam Monopoli, dan denk je waarschijnlijk aan het wereldberoemde bordspel. Maar hoe beroemd het gelijknamige gezelschapsspel is, zo onontdekt is dit witte stadje aan de Italiaanse zee. Zoek je in Apulië naar bezienswaardigheden waar je nog van het echte, onbedorven leven kunt genieten? Schrijf Monopoli dan zeker op je lijstje. Toeristen zijn er nauwelijks, locals des te meer. Bezoek je het stadje in de middaguren, dan kun je haast een speld horen vallen. Iedereen geniet dan van zijn middagdutje. Bekijk in Monopoli zeker het Piazza XX Settembre en de kathedraal met zijn zestig meter hoge klokkentoren.

Gallipoli

Strand Gallipoli

Zoek je in Puglia naar bezienswaardigheden, dan proef je daar veelal de rijke geschiedenis van dit stukje Zuid-Italië. In Gallipoli is dat niet anders. Ooit was het stadje een Griekse nederzetting, daarna viel het in handen van de Romeinen en vervolgens de Byzantijnen. Al wandelend door de smalle straatjes proef je nog die typisch Zuid-Italiaanse sfeer. De was hangt buiten te drogen en vanuit de huizen dringt de geur van versbereide maaltijden onvermijdelijk je neus binnen. Ook behoort Gallipoli culinair gezien tot de interessante plaatsen van Puglia: het stadje is de grootste olijfoliemarkt van het hele Middellandse Zeegebied.

Ook Brindisi telt bezienswaardigheden van wereldklasse

Kathedraal Brindisi

Alhoewel een zware aardbeving in de vijftiende eeuw en hevige bombardementen in de Tweede Wereldoorlog deze stad op zijn grondvesten deden schudden, vind je in Brindisi nog genoeg bezienswaardigheden die je het verhaal van zijn rijke verleden vertellen. De stad staat voornamelijk bekend om zijn haven, maar er is nog meer. Vooral de Colonne Terminali della Via Appia behoort in Brindisi tot de bezienswaardigheden die je niet wilt overslaan. Deze Romeinse zuil is een van de belangrijkste stadssymbolen en werd gebouwd om het eindpunt van de wereldberoemde Via Appia aan te geven.

De Sassi in Matera

De Sassi Matera

Officieel mogen we Matera niet tot het lijstje van Puglia en zijn bezienswaardigheden rekenen -de plaats ligt in de regio Basilicata-, maar omdat dit zo dichtbij Apulië ligt en tot de meest interessante plaatsen van Zuid-Italië hoort, kunnen wij (net als de meeste reizigers) het niet laten om Matera toch in het lijstje van hoogtepunten in Puglia op te nemen. De Sassi zijn bergwoningen die in rotsen zijn uitgehakt. Matera behoort dan ook tot de alleroudste steden van ons continent. De prehistorische woningen zijn bijzonder goed bewaard gebleven en je kunt er gewoon doorheen lopen. 

Salento

De Salento regio, nog steeds ook wel Magna Graecia genoemd, is er een met een geheel eigen karakter. Dat het ooit deel was van het Oude Griekenland is nog steeds voelbaar. De witgeschilderde huisjes, Griekse gerechten op de menukaart en de eigen taal van de locals herinneren hier levendig aan. Het Griko dialect wordt in alle negen dorpen van de regio Salento gesproken. Het Italiaanse parlement heeft de gemeenschappen als etnische en taalkundige minderheid erkend. Behalve om zijn Griekse karakter staat deze streek ook bekend om zijn mooie stranden, die ook wel ‘de Malediven van Puglia’ worden genoemd.

Strand Salento