Wat er te zien is in Napels? Steeds meer stedentrippers kunnen hun nieuwsgierigheid niet bedwingen en besluiten in plaats van een citytrip naar het bekende Rome, Milaan of Venetië voor het ruige zuiden te kiezen. De bakermat van de pizza heeft een ruige reputatie, die hem tegelijkertijd een schoonheid van ongekende soort oplevert. In Napels vind je bezienswaardigheden vooral in het centrum en aan de boulevard, waar je ook een prachtig uitzicht op de Baai van Napels hebt. Natuurlijk behoort ook de Vesuvius, de wereldberoemde en nog steeds actieve vulkaan, tot de -ook letterlijke- hoogtepunten van Napels.
Tot de absolute hoogtepunten van Napels behoort zonder twijfel het Quarieri Spagnoli, oftewel het Spaanse kwartier. Het is voor een groot deel aan deze volkswijk te danken dat Napels zijn imago als ruwe bolster verkreeg. De smalle straatjes en de vele trappen leiden je langs tal van woningen waar altijd wel leven is. Al wandelend onder het wapperende wasgoed -hier schiet je die typische foto’s- houd je wel de scooters in de gaten. Die rijden hier af en aan, vaak met bestuurders die de vereiste leeftijd daarvoor nog lang niet hebben bereikt!
Castel Nuovo is een middeleeuws kasteel dat herinnert aan de tijd dat Napels het stokje van Palermo overnam en de hoofdstad van het Koninkrijk Sicilië was, dat toen een groot deel van Zuid-Italië besloeg. Daar hoorde natuurlijk een nieuw kasteel bij: Castel Nuovo. Het kasteel werd in de dertiende eeuw gebouwd en werd na de bezetting door het Spaanse Rijk in de vijftiende eeuw opnieuw onder handen genomen. Het bouwwerk behoort al sinds zijn vroege bestaan tot de belangrijkste hoogtepunten van Napels. Je vindt het naast de haven.
Maar Castel Nuovo is niet het enige kasteel dat op de lijst met bezienswaardigheden van deze stad staat. Ook Castel dell’Ovo -inderdaad, het Kasteel van het Ei- heeft zijn plekje ruimschoots verdiend. Het is het oudste vestingwerk van de stad en een van de oudste ter wereld. In de twaalfde eeuw werd het door de Noormannen gebouwd en ook later, voor de Grieken en de Romeinen, was het van groot belang. Zijn naam dankt het kasteel, dat op het schiereiland Megaride ligt, aan de legende van de Romeinse dichter Virgil die een magisch ei in de fundering van het bouwwerk verstopte.
Wat er nog meer te zien is in Napels? De stad telt tal van andere bezienswaardigheden, waarvan sommigen een ietwat luguber randje hebben. Want wist je dat er onder de stad een heel gangenstelsel aanwezig is? In totaal zijn het wel honderden kilometers. De San Gennaro catacomben, in het Italiaans Catacombe di San Gennaro, zijn de spectaculairste. De grafkelders die je hier treft, stammen uit een lang vervlogen tijd en werden vernoemd naar de heilige San Gennaro, die hier ook werd bijgelegd.
Op de kaart van Napels zal het je niet meteen duidelijk worden, maar Napels en omgeving tellen tal van kerken. De kerkgebouwen zijn door de hele stad verspreid. Sommigen zijn echter net iets bijzonderder dan de rest en behoren in Napels tot de ware bezienswaardigheden. Dat geldt ook voor de Santa Chiara kerk. Of beter gezegd, het plein voor de kerk. Het kerkgebouw zelf is vrij somber, maar in de prachtige kloostertuin erachter, die bij het voormalige nonnenklooster hoort, is de stijl dat allesbehalve. Vooral de mooie zuilen die met tegeltjes en fresco’s zijn versierd, maken indruk.
Wat er nog meer te zien is in Napels om bij te griezelen? Net als de San Gennaro catacomben is ook Cimitero delle Fontanelle ietwat morbide, maar daardoor zeker niet minder de moeite waard. Je vindt deze grotten, die als begraafplaats dienen, in het stadsdeel Materdei. Deze plek wordt op vrijwel elke toeristische kaart duidelijk aangegeven. Vanuit de Catacombe di San Gennaro werden overblijfselen hiernaartoe gebracht. Je wordt in de donkere grotten dus omringt door duizenden botten. Het ietwat duistere gangennetwerk belooft je een onvergetelijke ervaring!
In het Museo Archeologica Nazionale bewonder je een van de mooiste kunstverzamelingen uit de oudheid. Het museum behoort in Napels dan ook tot de bezienswaardigheden die je eigenlijk niet zou mogen missen. De eerste en de tweede verdieping van het museum zijn geheel aan de vondsten uit Pompeii en Herculaneum gewijd, die in de eerste eeuw door de uitbarsting van de Vesuvius onder zijn as en lava werden bedolven. Ook zie je in het museum bijzondere mozaïeken en fresco’s waarop onder andere Alexander de Grote is afgebeeld.
In de Baai van Napels is een prachtig eiland gelegen: Capri. Vanuit de pizzahoofdstad vertrekken er dagelijks diverse veerboten die je er in vijftig minuten naartoe varen. Het eiland bezoek je niet voor zijn stranden -die zijn er bijna niet-, maar des te meer voor zijn bijzondere rotsformaties en grotten. Echte aanraders zijn een bezoek aan Giardini di Augusto, een mooie tuin waar je tussen de kunstwerken plaatsneemt om van het adembenemende uitzicht te genieten, en de stoeltjeslift van Piazza Vittoria naar Monte Solaro.
Ook voor de volgende bezienswaardigheid verlaat je de stad van pizza en Maradonna. In het jaar 79 na Christus werd de welvarende stad Pompeii bedolven onder de as en lava van de uitgebarsten Vesuvius. De 25.000 inwoners en al hun bouwwerken bleven eeuwenlang verborgen en uitstekend bewaard. In Pompeii bewonder je hun woningen, badhuizen, arena, theater en meer. Ook een aantal van de gevonden lichamen kun je er zien. Vooral indrukwekkend is het rechthoekige plein met vele belangrijke gebouwen. Een foto van het wereldberoemde centaurstandbeeld mag daar zeker niet ontbreken.
Of je nu in de Baai van Napels vaart of midden in de stad loopt, de Vesuvius is altijd zichtbaar. De vulkaan, die vlak buiten Napels is gelegen, mag absoluut niet aan je bezoek aan de stad ontbreken. Zorg er wel voor dat je stevige schoenen en winddichte kleding draagt, want op de top kan het behoorlijk waaien. Je kunt er zowel begeleide als onbegeleide wandelingen maken en geniet van een prachtig uitzicht op de stad. De vulkaan is actief en wordt nauwlettend in de gaten gehouden.