Milaan behoort tot de Italiaanse steden die je echt móet hebben gezien. Het modewalhalla in het noorden van het land is een must voor liefhebbers van mode en winkelen, maar heeft -in tegenstelling tot de verwachting van velen- nog veel meer in zijn mars. Wat er te zien is in Milaan? Kerken, kunstschatten en eeuwenoude opera zijn slechts enkele voorbeelden. Wij zetten de tien belangrijkste hoogtepunten van Milaan voor je op een rijtje. Boek je ticket naar Milaan voor zijn bezienswaardigheden, winkelstraten, uitstekende cuisine én verborgen stadswijken.

De Dom van Milaan

Dom Milaan

Deze kathedraal is de derde grootste van Europa en staat precies op het geografische middelpunt van de stad. Het gotische bouwwerk behoort tot de belangrijkste rooms-katholieke kathedralen ter wereld en is de absolute aanvoerder van de top 10 hoogtepunten van Milaan. Op een letterlijk hoogtepunt begeef je je ook wanneer je op zijn dakterras staat; het uitzicht hiervandaan is fantastisch! Met de bouw van deze kathedraal werd in de veertiende eeuw gestart en eigenlijk is hij nog steeds niet helemaal af. In en rond de kathedraal staan ruim 3100 beelden. Zijn glas-in-loodramen zijn de hoogste ter wereld. 

Santa Maria delle Grazie

Santa Maria delle Grazie Milaan

Ook zijn de bezoekers van deze stad in stijl benieuwd naar de vijftiende-eeuwse Santa Maria delle Grazie: het klooster waar Het Laatste Avondmaal van Leonardo Da Vinci te bewonderen is. De 15e-eeuwse kerk heeft een bijbehorend klooster, waar Da Vinci’s fresco te bewonderen is. En alhoewel je het na het aanschouwen van dit meesterwerk haast zou vergeten: de kapellen en de begraafplaats rond het klooster behoren in Milaan ook tot de interessante plaatsen. Wil je Het Laatste Avondmaal met eigen ogen bewonderen? Reserveer je ticket dan op tijd. Zonder reservering maak je geen schijn van kans.

Galleria Vittoria Emanuel II

Galleria Vittoria Emanuel II Milaan

De Galleria Vittoria Emanuel II is hét uithangbord van deze op en top modestad. Zelfs als je geen modeliefhebber bent, is een bezoekje aan dit luxe winkelcomplex de moeite meer dan waard. Stel je jezelf de vraag ‘Wat is er te zien in Milaan op modegebied?’ dan staat dit bouwwerk op nummer één. Tal van grote modenamen hebben een vestiging in deze overdekte winkelstraat. Werp ook eens een blik naar beneden: op de vloer ligt een bijzonder mozaïek dat door de lichtinval door de dakkoepel perfect tot zijn recht komt.

Andere hoogtepunten van Milaan op modegebied: De Gouden Vierhoek

De gouden vierhoek Milaan

Zoek je tijdens je stedentrip in Milaan naar meer bezienswaardigheden op modegebied? Dan moet je ook zeker De Gouden Vierhoek bezichtigen. Op deze plek, in de wijk Monte Napoleone, vind je de mooiste en duurste winkels van Milaan. Alle grote ontwerpers tonen je hier hun nieuwe collectie in uitbundige etalages, waarmee ze jou willen verleiden, maar ook elkaar ogen lijken te proberen uit te steden. Wederom geldt: geen modeliefhebber? Geen probleem. De luxueuze stijl van de straat en de extravagante etalages zorgen ervoor dat ook jij niet gauw uitgekeken raakt.

Wat is er nog meer te zien in Milaan op religieus gebied?

Sant’Ambrogio Basiliek Milaan

Ben je benieuwd naar de hoogtepunten van Milaan op religieus gebied en heb je de Duomo al op je lijstje afgevinkt? Zet dan koers naar de 4e-eeuwse Sant’Ambrogio Basiliek. Hij behoort tot de oudste kerken van de stad en herbergt de stoffelijke resten van de bisschop die hem stichtte. Dit maakt deze kerk voor de Milanezen ook een belangrijker monument dan de Duomo. De Sant’Ambrogio Basiliek behoort in Milaan zeker tot de interessante plaatsen voor wie de cultuur en de tradities van de bevolking beter wil leren kennen.

Colonne di San Lorenzo

Colonne di San Lorenzo Milaan

Wellicht dat je Romeinse ruïnes vooral met de Italiaanse hoofdstad associeert, maar ook bij de Basiliek van San Lorenzo in Milaan kun je overblijfselen bezichtigen. Deze basiliek vind je in de directe omgeving van de in Milaan zo geliefde bars en restaurants in het centrum. De rij kolommen dateert uit de vierde eeuw en vormde vroeger de toegangspoort naar de Basiliek van San Lorenzo. De kolommen behoren in Milaan tot de bezienswaardigheden waar je historie met het ritme van het dagelijks leven kunt combineren.

Castello Sforzesco

Castello Sforzesco Milaan

Wat moet je zien in Milaan als je even aan de drukte van de stad wilt ontsnappen? Dan ruil je de drukke straten in het centrum tijdelijk in voor het gezelschap van Castello Sforzesco, een prachtig kasteel dan aan het park Sempione is gelegen. Hier sta je niet voor zomaar een kasteel, maar dé plek waar diverse Italiaanse kunstenaars -waaronder de wereldberoemde Leonardo Da Vinci- aan hun schilderijen werkten. Ook zijn er verschillende collecties van Michelangelo te zien. Het kasteel behoort tot de absolute hoogtepunten van Milaan, zowel op historisch als esthetisch vlak.

Scala van Milaan

Scala Milaan

Of er nog wat te zien is in Milaan voor liefhebbers van kunst? Jazeker! Alhoewel de schoonheid van Castello Sforzesco haast niet kan worden overtroffen, lijkt dat de Scala van Milaan aardig te lukken! We hebben het hier over het grootste en oudste operagebouw van de hele wereld. Een toegangskaartje voor een bezoek is zo geregeld, maar de beroemde stukken die hier worden opgevoerd zijn doorgaans al maanden voor de speeldatum uitverkocht. De buitenkant van het operagebouw oogt somber, maar laat je daardoor niet ontmoedigen; binnen kijk je je ogen uit!

Parco Sempione

Parco Sempione Milaan

Zijn naam kwam net ook al even voorbij: Parco Sempione. Net als het kasteel dat aan deze groene oase grenst, is ook het park zelf natuurlijk een heerlijk oord om de drukte van de stad te ontvluchten. Het is er heerlijk wandelen, maar neem ook eens plaats op een bankje en neem alles wat je ziet in je op. In het park komen ook de Milanezen zelf graag om te ontspannen, een ijsje te eten of van de vele straatartiesten te genieten. Ook de Torre Branca die in het park staat, behoort in Milaan tot de bezienswaardigheden. Hij is 108 meter hoog en geeft je een mooi uitzicht over de stad én de Alpen.

Navigli

Navligi Milaan

Ook de wijk Navigli wil je niet overslaan: de vele stadskanalen leveren de gezelligste plaatjes op. Als je niet beter zou weten, zou je haast vermoeden dat je in Venetië bent. Alhoewel je in deze wijk geen échte hoogtepunten van Milaan vindt, is zijn sfeer op zich iets waar je zeker van moet proeven voor je weer in je auto of in het vliegtuig naar huis stapt. Navigli staat voor smalle straatjes, gezellige pleintjes, unieke winkeltjes en natuurlijk het eeuwenoude grachtensysteem waar sommige boten nu dienst doen als uitgaansgelegenheid. Een leuk wijk om ’s avonds wat te gaan drinken!